Horizon Project InCUBE

Algemeen

Renoveren

Transformeren

Groningen

Aantal deelnemers
23
Project vanuit Van Wijnen
Flat aan de Van Heemskerckstraat Groningen

Van Wijnen is aangesloten bij het Horizon Project InCUBE. InCUBE is een project van de EU waarbij het doel is de EU-Renovatiegolf te ontsluiten. Er zijn 3 demoprojecten aangewezen binnen InCUBE. Naast een project in Trento in Italië en een project Zaragoza in Spanje, is de renovatie van de Van Heemskerckflat in de Zeeheldenbuurt in Groningen aangewezen als demoproject.

Binnen inCUBE werken we met 23 verschillende partners uit 7 Europese landen. Dit zijn bijvoorbeeld architecten en leveranciers van onderdelen zoals warmtepompen en zonnepanelen. Van Wijnen Groningen zit binnen inCUBE als enige bouwende partner aan tafel. De overige partijen zijn toeleveranciers.

Van Wijnen wil het proces van industrialiseren verder onderzoeken

Wij hebben de uitdaging om naar het robotiseren van een aantal onderdelen te kijken. Dit gaat om kraanwerk, boorwerk, afvalscheiding en sloopwerk. Het doel is dat we deze onderdelen laten aansturen vanuit het BIM-model. Samen met diverse leveranciers zijn we aan het kijken naar de mogelijkheden.

Maatvoering, een slooprobot en afval laten scheiden door een robot

We houden ons onder andere bezig met de maatvoering, oftewel het digitaal maken van een bestaand pand. Dit doen we samen met Pelser-Hartman, die gespecialiseerd is in 3D laser scannen en dit omzetten naar een bruikbaar BIM-model.  Hierdoor krijgen we op detail niveau inzicht in wat waar in het gebouw zit. Dit heeft als voordeel dat we goed kunnen zien wat we slopen en wat er hergebruikt kan worden. En we hebben een zeer nauwkeurige controle van de maatvoering.

Samen met Oenema kijken we hoe we kunnen slopen met een slooprobot. Die bestaan al, maar worden door een persoon bestuurd. Ons doel is om de robot zelfstandig te laten werken vanuit het 3D model. We kijken ook met kraanbedrijven of we een torenkraan of een telekraan vanuit het 3D-model kunnen laten aansturen.

Daarnaast zijn we met afvalverwerkers aan het onderzoeken of en wat we op de bouwplaats met een robot zouden kunnen scheiden. Ook zijn we aan het onderzoeken of een robot kan gaan boren. Met Hilti zijn we hierover in gesprek. Deze robot wordt waarschijnlijk ook bij de Van Heemskerckflat ingezet.

Voorsprong in Europa op het gebied van renovatie en transformatie

Als de robotisering slaagt, heeft Van Wijnen een grote voorsprong binnen Europa als het gaat op renovatie en transformatie. Ook dragen we ons steentje bij aan het verduurzamen van Europa. Daarom zijn we trots op onze deelname aan dit project.

Meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Ate Kosters.