Projecten

Jongerenhuisvesting Campus Zonnelaan

Groningen

Dicht bij Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en Winkelcentrum Paddepoel realiseerden wij Campus Zonnelaan. Dit studentenwooncomplex biedt ruimte aan 284 studio’s van elk 24 vierkante meter, compleet ingericht en gestoffeerd. Uniek is dat we de campus volledig aardbevingsbestendig hebben gebouwd.

“Doordat ik een eigen voordeur heb, kom ik in aanmerking voor huurtoeslag”

Andreas Snater Bewoner Campus Zonnelaan

Studio's
284
Fietsenstallingen
4
Inschrijvingen
2000
Opdrachtgever
Bouwfonds Investment Management, Hoevelaken
Architect
AAS, Groningen
Woonoplossing
Vrij Wonen

Kant-en-klare woningen

Met Campus Zonnelaan geven we handen en voeten aan onze missie: het creëren van leefomgevingen waarin mensen zich comfortabel en thuis voelen. De 284 nieuwe studentenwoningen zijn waardevol omdat ze zich op korte afstand van het centrum, de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool bevinden. Maar ook omdat ze compleet ingericht en gestoffeerd zijn. De studio’s zijn elk 24 vierkante meter groot en beschikken over een keuken, badkamer, vloerbedekking, gordijnen en keukenapparatuur. Gemeenschappelijke voorzieningen zijn een groot dakterras, wasserette en een overdekte fietsenstalling. Arend Wiering, projectleider bij Van Wijnen: “De studio’s zijn in de zomer van 2016 compleet gestoffeerd opgeleverd; de studenten moesten alleen nog hun eigen meubels meenemen.”

Aangepast aan de aardbevingsrisico’s

De voorbereiding voor de bouw van Campus Zonnelaan was bijna afgerond toen werd besloten dat het gebouw aardbevingsbestendig moest worden. “Dat had nogal een impact”, vertelt Wiering. Zo moesten de palen voor de fundering tot de tweede zandlaag reiken. Ook pasten we groutinjectie toe, een manier om de grond te stabiliseren en versterken. Tevens is er meer wapening in de campus verwerkt en hebben we gebruik gemaakt van staalskeletbouw in plaats van houtskeletbouw.

“We hebben voor het eerst de verhuur zelf geregeld en er waren fors meer inschrijvingen dan studio’s.”

Arend Wiering, projectleider Van Wijnen

Student verhuurt aan student

Ruim 2.000 studenten schreven zich in voor de 284 studio’s, laat Kiki Ongering weten. Samen met nog enkele studenten regelde zij het verhuurtraject als stageproject voor de opleiding Vastgoed en makelaardij. ”Ik begon mijn stage op het moment dat Van Wijnen nadacht hoe ze de verhuur gingen aanpakken. Dat doen ze normaal niet zelf, maar nu besloten ze dat wel te doen onder de noemer ‘student verhuurt aan student’. De studio’s konden vanaf het begin op enthousiaste reacties rekenen. “Dat zie je wel aan de belangstelling”, aldus Ongering. Het was voor haar dan ook een drukke tijd met veel bezichtigingen en daarnaast de administratieve afhandeling. Ongering heeft haar opleiding inmiddels afgerond en is nu in dienst bij Van Wijnen.

“Het dakterras is een van de smaakmakers van het gebouw.”

Andreas Snater – Bewoner Campus Zonnelaan en student Hanzehogeschool

Andere projecten

Meer dan bouwen