Koningskaars Schiermonnikoog

Recreëren

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Deventer

Friesland

Groningen

Groningen

Schiermonnikoog

Aantal woningen
9 appartementen
Architect
De Zwarte Hond
Ontwikkeling
Van Wijnen Recreatiebouw
Realisatie
Van Wijnen Groningen
Oplevering
Mei 2016

Aan de Badweg op Schiermonnikoog, pal aan de duinen, ontwikkelden en realiseerden we het appartementencomplex Koningskaars. Een eigentijds gebouw met negen ruime, moderne recreatieappartementen die naadloos opgaan in de natuur. De hoogwaardige inrichting en heerlijke terrassen maken de luxebeleving compleet.

Ruime, volledig ingerichte appartementen

Ruimere appartementen. Daar heeft het eiland behoefte aan. Met de realisatie van Koningskaars Schiermonnikoog is daar gehoor aan gegeven. In het complex bevinden zich negen volledig ingerichte koopappartementen. De meeste daarvan worden beschikbaar gesteld voor verhuur aan vakantiegangers. De appartementen zijn voorzien van een ruime open keuken, een grote woonkamer en een moderne badkamer. De woonkamer grenst direct aan de tuin of het terras. De nieuwe appartementen zijn bovendien toekomstbestendig. We verwerkten er de meest actuele inzichten in materiaalkeuze, isolatienormen en hergebruik

Interieur woonkamer

Eén met de natuur

Dat Koningskaars vernoemd is naar een duinplant, is niet zo vreemd. Het appartementengebouw staat aan de rand van de duinen en nestelt zich op bescheiden wijze in het glooiende gebied. Dat was precies wat architect Jurjen van der Meer van De Zwarte Hond, Schiermonnikoger van origine, voor ogen had. Hij hield de totale hoogte van het drielaagse gebouw beperkt, door te kiezen voor een verdiepte begane grond. De stevige vorm en de natuurlijke uitstraling dragen bij aan de eenheid van het gebouw – en daarmee aan een minimale verstoring van de omgeving. “Het recreëren neemt niet het duin over”, zegt Van der Meer. “Door het ontbreken van een scherpe afscheiding geniet je maximaal van de natuur.”

Minimale overlast

Schiermonnikoog is een Nationaal Park. Herrie, vrachtwagens, bouwputten en lange bouwtijden moeten de natuur zo min mogelijk belasten. Daar hielden we tijdens de bouw rekening mee. We voerden de materialen en bouwonderdelen zo efficiënt mogelijk aan vanuit onze vestiging in Groningen. Bovendien maakten we diverse onderdelen prefab aan wal, waaronder de terrasdelen en de constructie van houtskeletbouw.