Nieuw hoofdgebouw zorgcampus Radboudumc

Zorg

Nieuwbouw

Nijmegen

Vloeroppervlakte
45.000 m2
Samenwerking
Consortium FourCare
Opdrachtgever
Radboudumc Nijmegen
Architect
EGM Architecten

Naast de huidige hoofdingang van het Radboudumc in Nijmegen prijkt een gloednieuw hoofdgebouw. Dit is het laatste gebouw in het vernieuwingsplan van het Radboudumc. Het is compact, op de toekomst gericht en ondersteunt hun missie en visie ’to make a significant impact on healthcare’. Het markante gebouw, met een totale oppervlakte van 45.000 m2, heeft elf verdiepingen (waarvan 2 ondergronds) met klinieken, poliklinieken, restaurant- en winkelvoorzieningen. 

Persoonsgericht en innovatief

Het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc, het voormalige Gebouw S, vervangt een aantal complexen die niet meer aan de huidige wensen en standaarden voldeden. Het umc investeert fors in slimme technologie en nieuwe werkprocessen, waardoor er compacter is gebouwd. Het Radboudumc heeft het totale vloeroppervlak van haar vastgoed drastisch teruggebracht om een compacte, overzichtelijke en toegankelijke zorgomgeving te realiseren. 

Het gebouw staat symbool voor de toekomst van de zorg die Radboudumc voor ogen heeft. Met dit nieuwe hoofdgebouw is het Radboudumc in staat om meer persoonsgericht en efficiënter optimale zorg te leveren. Zo maakt de nieuwbouw bijvoorbeeld gebruik van intelligente systemen voor real-time monitoring van de locatie van mensen en medische apparatuur, kunnen patiënten zelf via een tablet gordijnen en licht vanuit bed bedienen en is ook aan meer efficiency gedacht voor het verlagen van de werkdruk voor zorgpersoneel door onze smart hospital technologie.

Vanuit de overtuiging en missie van Radboudumc heeft het gebouw straks ook plekken voor ontmoeting en bezinning. Er is rekening gehouden met de sterke ontwikkeling van mantelzorg en zorgparticipatie van de patiënt en zijn omgeving. In de kliniek zijn hiervoor zogenoemde ‘hubs’ gecreëerd: huiskamers en ‘lounges’ om elkaar te ontmoeten en te ontspannen buiten de ziekenhuiskamer.

Na 3 jaar bouwen is ons nieuwe state-of-the-art hoofdgebouw aan ons opgeleverd. Wij zijn blij dat het eindelijk zover is. Samen met onze partners van de bouw, architecten, technisch adviseurs en onze eigen experts hebben we samen toegewerkt naar dit moment: een prachtige mijlpaal.

René Bleeker – Bouwdirecteur Radboudumc

Maximaal gezonde gebouwen

Voor het ontwerp van de nieuwbouw ontving het Radboudumc het internationale BREEAM excellent-certificaat. Het certificaat past volledig bij het streven van het Radboudumc naar maximaal gezonde gebouwen, met zo min mogelijk schade voor het milieu. In de nieuwbouw spelen licht, lucht, ruimte, uitzicht en een groene omgeving in de vorm van tuinen en dakterrassen dan ook een belangrijke rol. Want in een prettige en “healing environment” herstellen patiënten sneller. Naast gezonde gebouwen focust het ziekenhuis ook op duurzaamheid in gebruik van bijvoorbeeld materialen. Zo is het initiatiefnemer van de Groene OK en kreeg een gebruikte brug op de campus een nieuw tweede leven.

BREEAM-NL Excellent

In maart 2023 is de oplevering van de nieuwbouw van het Radboudumc hoofdgebouw in Nijmegen gecertificeerd met het BREEAM-NL Nieuwbouw opleveringcertificaat Excellent (4****). Met 71,66 % een mooie score! Dit keurmerk wordt toegekend bij zeer goede duurzaamheidsprestaties en is de op een na hoogste certificering. Eerder behaalde het hoofdgebouw ook het BREEAM ‘Excellent’ certificaat voor het ontwerp van het gebouw. Daarmee was het het eerste universitair medisch centrum in Nederland dat dit certificaat ontving.

Consortium FourCare

Het FourCare consortium bestaat uit Trebbe, Van Wijnen, Equans en Unica. Door de krachtenbundeling heeft FourCare vier keer zoveel kennis en kunde in huis voor het realiseren van nieuwbouw en verbouw van ziekenhuizen. FourCare realiseerde naast de nieuwbouw van het hoofdgebouw van het Radboudumc eerder het nieuwe Amphia in Breda. Het consortium voert daar de komende jaren ook de geïntegreerde en duurzame renovatie van het bestaande Amphia-ziekenhuisgebouw uit.

Met de realisatie van het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc in Nijmegen heeft FourCare, na eerder het Amphia in Breda te hebben gerealiseerd, opnieuw bewezen specialist te zijn in hoogwaardige, complexe ziekenhuis- en utiliteitsbouw.

Erwin Kersten – Regiodirecteur Van Wijnen Zuid