Nieuw universiteitsgebouw Campus Spui Den Haag

Leren

Transformeren

Den Haag

Locatie
Den Haag
Samenwerking
Universiteit Leiden, TU Delft, Open Universiteit, LUMC en Universiteiten van Nederland

In de binnenstad van Den Haag, aan het Spui wordt het voormalige pand van de V&D en Hudson’s Bay herontwikkeld naar het universiteitsgebouw Spui. Deze herontwikkeling is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, TU Delft, Open Universiteit, LUMC en Universiteiten van Nederland. In opdracht van CBRE Investment Management is RYSA de ontwikkelaar van dit project. Dit gebouw is voor ons niet onbekend. In 2016 transformeerde Van Wijnen Stolwijk voormalig V&D pand al tot de Hudson’s Bay en nu gaat Van Wijnen Dordrecht met dit gebouw aan de slag. 

Een gebouw een nieuw leven geven, maar wel in het oude jasje houden. Zo maken we optimaal gebruik van de bestaande bouw. Het voormalige warenhuis biedt een goede mix aan mogelijkheden voor de nieuwe bestemming. Door de grote ruimtes biedt de Campus totaal binnenkort ruimte voor meer dan 4.000 studenten, zonder extra autobewegingen. Hierbij is het gebouw centraal gelegen, goed bereikbaar en in een bruisende omgeving.

Binnenstedelijk bouwen kent uitdagingen

Weinig ruimte voor materiaalopslag en een krappe bouwplaats kenmerken het binnenstedelijk bouwen. Er moet hierdoor slim omgegaan worden met de aanvoer van nieuwe materialen.

Maurice van ‘t Hoff

Hoofduitvoerder Van Wijnen Dordrecht

‘’We kunnen op de bouwplaats tot 11:00 uur lossen. En door de krappe bouwplaats is  er eigenlijk geen plek voor opslag. Hier hebben we iets op bedacht. Door het maken van een transport gat in de zijgevel aan de Voldersgracht kunnen de materialen en materieel direct naar binnen getransporteerd worden.’’

Duurzaamheid in een karakteristiek jasje

Door de goede bereikbaarheid is de locatie goed te bereiken met het openbaar vervoer. Dit zorgt ervoor dat er minder auto’s naar de locatie zullen afreizen. Verder zijn er binnen de herontwikkeling hoge duurzaamheidsdoelen gesteld. Er is focus gelegd op de daglichttoetreding, kunnen de ramen in de zijgevel open en zijn de daken vergroend. Er worden mos-sedumdaken toegevoegd aan het gebouw en er komt plek voor verschillende dakterrassen.

Prettig studeren en werken voor de bezoekers

De Campus Spui wordt een prettige en moderne studieomgeving. Door een duurzame inrichting heeft het gebouw binnenkort veel lichtinval, transparantie en worden er verschillende flexibele studie- en werkplekken gerealiseerd. Naast de entree komt er een doorgang naar de ondergrondse fietsenstalling met plek voor ruim 1300 fietsen.