Proeftuin Erasmusveld Den Haag 

Wonen

Nieuwbouw

Den Haag

Zuid-Holland

Opdrachtgever
BPD
Aantal woningen
circa 370
Locatie
Den Haag
Omvang
6,8 ha duurzaam woongebied

Proeftuin Erasmusveld is een nieuwe en duurzame stedelijke buurt in Den Haag, ontwikkeld door BPD. Deze bijzondere plek ligt tussen volkstuinen en sportvelden aan de ecologische zone. Binnen deze nieuwe wijk bouwen we circa 370 woningen. Het gebied wordt zo ingericht dat natuur, mens en dier hier samen leven. Een plek voor iedereen die bewust anders wil wonen. De omvang van het hele gebied telt 6,8 hectare duurzaam woongebied.

Natuur als uitgangspunt binnen dit project

In de nieuwe wijk is straks ook genoeg plek voor planten en dieren. In de gevels komen nestkasten voor vleermuizen en vogels. Ook heeft BPD veel water en groen in het plan verwerkt. Dit zorgt voor een aantrekkelijke woonbuurt, maar zorgt ook voor klimaatadaptatie. Zo zijn er wadi’s aan de randen van de wijk zodat overtollig regenwater wordt afgevoerd naar de omgeving.

Bijzondere stadswoningen en appartementen in het Leyhof

Leyhof is een bijzonder woongebouw. De 108 appartementen zijn drielaags en beschikken over een privé terras of tuin. Het gebied rondom is ingericht om natuur, mens en dier samen te laten leven. En dit vind je terug in het project. De bewoners kunnen van een centrale dek tuin genieten. Hier vind je veel groen en mogelijkheden om te recreëren. Naast het vele groen is er ook veel ruimte voor toepassingen om het gebouw zo duurzaam mogelijk te maken. Zo telt het gebouw 1.000 m2 aan zonnepanelen.

Op woongebouw Leyhof liggen sedumdaken. Deze daken vangen niet alleen water op, maar trekken bijvoorbeeld ook insecten aan, en dat is goed voor de biodiversiteit. Daarnaast nemen sedumplantjes fijnstof uit de lucht op en zetten CO₂ om in zuurstof. Ook zorgt het sedum voor verkoeling.

Veel groen binnen De Velden

Het groen wat je in en rondom het Leyhof vindt, loopt door naar De Velden. De 125 woningen liggen aan groene woonhofjes die tevens zorgen voor ontmoeting. Alle woningen in De Velden krijgen naast een warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen voor het opwekken van duurzame energie ook Sedum daken zoals in het Leyhof.

De 136 appartementen binnen Erasmusveld fase 2 zijn verspreid verschillende woonblokken. Tussen de woonblokken bevindt zich de gemeenschappelijke binnentuin waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Ieder woonblok beschikt over een eigen fietsenstalling en je kunt je auto parkeren op openbaar gebied. Achter het complex ligt een openbare parkeerplaats.

Anders wonen

Bewust en anders wonen is de combinatie van wat Proeftuin Erasmusveld uniek maakt. Denk aan anders omgaan met energie, mobiliteit, natuur, gezondheid, grondstoffen én met elkaar. De huizen liggen aan gezellige groene hofjes die ontmoeting stimuleren. Kinderen kunnen hier spelen en buren kunnen elkaar hier ontmoeten. Het is een energiezuinige wijk; zonder gasaansluiting en met zonnepanelen, WKO-installaties en andere slimme en innovatieve technieken die zorgen voor minder energieverbruik.

Circulair en gezond bouwen

Bij het bouwen van de woningen in Erasmusveld gebruiken we herbruikbare materialen. Vooraf hebben we een materialenpaspoort gemaakt. Zo’n paspoort geeft aan hoe circulair en gezond een gebouw is. De materiële, circulaire en financiële informatie in een materialenpaspoort biedt inzicht in de materiaal huishouding in de gebouwde omgeving. Hergebruik van materialen wordt eenvoudiger, slimme ontwerpen gestimuleerd en afval verminderd.

Lees meer over de gezamenlijke visie op duurzaamheid…

Gezamenlijke visie op duurzaamheid binnen Proeftuin Erasmusveld

Toekomstbestendig bouwen doen we niet alleen, maar samen. Met elkaar kijken we niet alleen naar de vraag en wensen van vandaag, maar ook naar de impact en waarde voor de toekomst.

Lees verder