Nieuwbouw Erasmusveld Den Haag 

Wonen

Nieuwbouw

Den Haag

Zuid-Holland

Opdrachtgever
BPD
Aantal woningen
261

Erasmusveld is een nieuwe en duurzame stedelijke woonbuurt in Den Haag, ontwikkeld door BPD. Van Wijnen realiseerde hier onlangs al 108 appartementen in woongebouw ‘Leyhof’. De bouw van ‘de Velden’ is inmiddels gestart. Hier realiseren we 136 appartementen en 125 eengezinswoningen, verdeeld over meerdere fases. Duurzaamheid is een centraal thema in deze nieuwe buurt. Er is namelijk volop aandacht voor energietransitie, klimaatadaptatie, circulariteit en gezondheid.  

Ook een plekje voor de natuur  

In de nieuwe wijk is straks ook genoeg plek voor planten en dieren. In de gevels komen nestkasten voor vleermuizen en vogels. Ook heeft BPD veel water en groen in het plan verwerkt. Dit zorgt voor een aantrekkelijke woonbuurt, maar zorgt ook voor klimaatadaptatie. Zo zijn er wadi’s aan de randen van de wijk zodat overtollig regenwater wordt afgevoerd naar de omgeving. Op woongebouw Leyhof liggen sedumdaken. Sedumdaken vangen niet alleen water op, maar trekken bijvoorbeeld ook insecten aan, en dat is goed voor de biodiversiteit. Daarnaast nemen sedumplantjes fijnstof uit de lucht op en zetten CO2 om in zuurstof. Ook zorgen deze daken voor verkoeling. 

Anders wonen 

De mensen in deze nieuwe buurt wonen bewust anders. Denk aan anders omgaan met energie, mobiliteit, natuur, gezondheid, grondstoffen én met elkaar. De huizen liggen aan gezellige groene hofjes die ontmoeting stimuleren. Kinderen kunnen hier spelen en buren elkaar kunnen hier ontmoeten. Het is een energiezuinige wijk; zonder gasaansluiting en met zonnepanelen, WKO-installaties en andere slimme en innovatieve technieken die zorgen voor minder energieverbruik. 

Materialenpaspoort 

Bij het bouwen van de woningen in Erasmusveld gebruiken we herbruikbare materialen. Vooraf hebben we een materialenpaspoort gemaakt. Zo’n paspoort geeft aan hoe circulair en een gezond een gebouw in. De materiële, circulaire en financiële informatie in een materialenpaspoort biedt inzicht in de materiaalhuishouding in de gebouwde omgeving. Hergebruik van materialen wordt eenvoudiger, slim ontwerpen gestimuleerd en afval verminderd.