Parel Moerwijk

Wonen

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Den Haag

Zuid-Holland

Moerwijk is een typisch Haagse naoorlogse wijk met veel portiekwoningen uit de jaren 1945-1960. De wijk staat bekend als een zogenoemde krachtwijk. De gemeente Den Haag, Wijkontwikkelmaatschappij Den Haag Zuidwest en woningcorporatie Vestia kozen Van Wijnen om een integrale gebiedsontwikkeling door te voeren en van de wijk een plek te maken waar bewoners zich thuis voelen. Niet alleen achter de voordeur van hun woning, maar ook in de buitenruimte.

Verbetering Moerwijk

Bij de integrale gebiedsontwikkeling in Moerwijk worden bestaande sociale huurwoningen verbeterd, de openbare ruimte aangepakt, de duurzaamheid verbeterd, de doorstroming gestimuleerd en nieuwe sociale huur- en koopwoningen toegevoegd. Het deel van de gebiedstransformatie dat Parel Moerwijk heet bestaat uit de nieuwbouw van 213 appartementen en 56 grondgebonden woningen. De wijk is naar verwachting rond Q2 2023 volledig opgeleverd. De uitstraling van de woningen sluit aan op de karakteristieke Dudok-stijl van de wijk. Het zijn betaalbare huur-en koopwoningen die mooie kansen bieden voor bewoners in Den Haag Zuidwest en omgeving om door te stromen.

Een groene wijk in de stad

Parel Moerwijk is duurzaam en klimaatadaptief. Zo zijn er bijzondere maatregelen genomen om het milieu en de energierekening van toekomstige bewoners te sparen. De woningen zijn gasloos en hebben allemaal een eigen lucht-water-warmtepomp. De woningen zijn uitstekend geïsoleerd en comfortabel om in te wonen. De eengezinswoningen zijn allen voorzien van een uitgebalanceerd ventilatiesysteem met een warmteterugwinsysteem.

Het groen biedt veel kansen. Zo worden groen en water ingezet als verbindende factor. Deze zijn doorgetrokken door het hele gebied en brengen de nieuwbouw en bestaande bouw bij elkaar. Er zijn collectieve binnentuinen aangelegd, de biodiversiteit is verbeterd en hemelwater wordt langer vastgehouden.

Arjan van Meijeren

Directeur Van Wijnen Projectontwikkeling West

De ontwikkeling van Parel Moerwijk is een mooi voorbeeld waarbij we als samenwerkende partijen laten zien dat ontwikkelen van woongebieden meer is dan het realiseren van mooie en duurzame woningen alleen. Zo verzorgen wij ook het groen, de waterberging en nestvoorzieningen in het gebied en dragen wij bij aan de herinrichting van de openbare ruimte. We zijn enorm trots dit met elkaar te mogen realiseren!