Renovatie 1300 woningen in Middelburg

Wonen

Renoveren

Middelburg

Zeeland

Omvang
1.300 woningen
Bouwperiode
Feb. 2018 - dec. 2022
Woningcoporatie
Woongoed Middelburg
Overeenkomst
Ketensamenwerking
Bijzonderheden
Bewonerswaardering van 8,2
Duurzaamheid
Verduurzaamd naar label A

Woningcorporatie Woongoed Middelburg stond in 2018 net als alle andere corporaties in ons land voor de grote uitdaging om haar woningbezit klaar te maken voor de toekomst. Om dit aan te pakken is Woongoed met Van Wijnen Breda en Joziasse een samenwerking aangegaan. Deze samenwerking nodigde uit om te herhalen, welke uitmondde in een ketensamenwerking. Momenteel zijn door Van Wijnen circa 1.300 woningen energetisch aangepakt. Samen zijn we steeds beter en slimmer geworden. Het bewijs en het mooiste compliment hierbij is een klantwaardering van 8+.

We hebben het woningbezit van Woongoed Middelburg een nieuw leven gegeven. We verbeterden circa 1.300 woningen op energetisch gebied en maakten grote labelsprongen. De woningen zijn dusdanig verbeterd dat ze voldoen aan energielabel A. De uitvoering was georganiseerd volgens het principe van een ‘trein’. Daarbij worden alle fases, van ontwerp tot uitvoering, op een dusdanige manier achter elkaar gepland zodat continuering van de werkstromen geborgd is.

Energetische verbetering

Met de trein hebben we 11 verschillende complexen aangepakt. De ingrepen zijn bij elk complex maatwerk maar hebben ook een grote mate van herhaling. Zo brachten we onder andere individuele mechanische ventilatie aan, we plaatsten CO2-sensoren in de woonkamer, is er spouwmuurisolatie aangebracht, de kozijnen zijn voorzien van HR++ glas, de kruipruimten zijn geïsoleerd met EPS plusparels, de bestaande daken zijn voorzien van Timberframe en supafil isolatie en we brachten zonnepanelen aan.

Edwin van Rijthoven

Projectleider

“Van de ketenpartners verwacht Woongoed een proactieve houding. Daarbij hebben wij als Van Wijnen een trekkersrol in vervuld in alle fasen, in alle deelprojecten. De samenwerking is erop geënt dat wij problemen oplossen en oplossingen aandragen voor Woongoed Middelburg. De kracht van onze samenwerking zit in het delen van trends en kennis. En daarmee ontzorgen van Woongoed en zijn we een echte strategische partner.”

Opfrisbeurt binnen- en buitenzijde

Tegelijkertijd gaven we de binnen- en de buitenzijde van de wooncomplexen een opfrisbeurt. Dat deden we onder andere door de houten deuren en kozijnen te vervangen voor nieuwe deuren en houten kozijnen, oude dakkapellen te vervangen door prefab, volledig geïsoleerde dakkappellen, voegwerk te repareren, schilderwerkzaamheden uit te voeren, hang- en sluitwerk te vervangen en achterstallig onderhoud te plegen.

Diversiteit aan deelprojecten

Geen een project was hetzelfde, sommige projecten waren in het historische hart van de stad. Hierbij was de logistiek in combinatie met de monumentale status een uitdaging. Andere projecten hadden een totaal andere dynamiek door de mix van koop- en huurwoningen. Door als team samen te werken, met de bewoners en Woongoed in gesprek te blijven is de trein op volle vaart blijven rijden.

Kaart Middelburg
Overzicht van verduurzamingsprojecten in Middelburg

Bewoners geven ons een dikke 8!

We begrijpen als geen ander dat een renovatieproject in bewoonde staat een behoorlijke impact heeft op de bewoners. Desalniettemin werd onze persoonlijke aanpak gewaardeerd. Bewoners gaven ons gemiddeld een 8,2! Door de renovatie neemt de veiligheid en leefbaarheid in de wijk weer toe. Bewoners wonen comfortabeler in hun vertrouwde omgeving en de complexen zijn klaar voor de toekomst.