Projecten

Robuust fabrieksterrein wordt woonwijk Zaankwartier

Wormerveer

Vanuit Coöperatie de Vlyt UA werken Van Wijnen en Waterland Real Estate samen aan de ontwikkeling en realisatie van Zaankwartier. In de komende jaren realiseren wij samen een nieuwe wijk waar industrieel erfgoed en nieuwbouw samenkomen. De gebiedsontwikkeling zorgt voor 650 nieuwe woningen, die worden gerealiseerd op het terrein van een oude meelfabriek en oliefabriek, dat voor veel mensen bekend staat als het Meneba terrein. Het Zaankwartier krijgt een nieuwe toekomst, gebouwd op een locatie met een rijk verleden. 

Aantal woningen
650
Rijke historie
Ontstaan in 1857
Verwachte start realisatie
2022
Opdrachtgever
Coöperatie de Vlyt UA
Architect
Mecanoo

De perfecte combinatie van industrieel erfgoed en nieuwbouw

Direct aan de Zaan wordt plaats gemaakt voor het bruisende Zaankwartier: een voormalige meelfabriek (van Meneba) zal in de komende vier jaar worden omgetoverd tot een dynamische wijk. Het Zaankwartier zal bestaan uit 650 woningen, waaronder eengezinswoningen, industriële loftappartementen, sociale huurwoningen, middenhuurappartementen en koopappartementen. Naast deze appartementen en woningen bouwen we ook mee aan publieke ruimtes zoals bedrijfsruimtes, horeca en kantoorruimtes. Zo zorgen we voor verbinding en ontmoeting in het Zaankwartier. De stijl van het Zaankwartier vormt een mooie mix van moderne, authentieke en industriële invloeden, op een geweldige locatie.

Zaankwartier Wormerveer
Zaankwartier Wormerveer

Gebiedsontwikkeling met behoud van historische kenmerken

In het Zaankwartier bouwen we aan een nieuwe toekomst, gebaseerd op een rijk verleden. De historische kenmerken vormen de basis voor dit project, de ketelhuizen en de machinekamer blijven behouden in de nieuwe wijk. De oude bruggen die de fabrieken vroeger met elkaar verbonden blijven staan. Historische monumenten krijgen een nieuwe bestemming, wat zorgt voor een zeer karakteristieke sfeer.

Om meer te lezen over de rijke geschiedenis van het Zaankwartier, verwijzen we u graag door naar de projectwebsite van het Zaankwartier:

“We zien het als een mooie kans om deze locatie te transformeren naar een aantrekkelijk gebied waar mensen kunnen wonen en werken.”

Frank Klomp, directeur projectontwikkeling Van Wijnen

Met oog op de toekomst

Naast het behouden van de historische kenmerken werken wij ook met oog voor de toekomst. Wij bouwen duurzaam en met veel aandacht voor biodiversiteit. Doordat wij speciale voorzieningen aanleggen voor diverse vogels wordt het Zaankwartier aantrekkelijk voor bewoners én voor dieren in de omgeving.

Bovendien is er niet alleen aan de jonge generatie gedacht, maar besteden wij ook veel aandacht aan de levensloopbestendigheid van de woonwijk. Op deze manier kunnen de oudere bewoners langer in hun woning blijven wonen.

Zaankwartier Wormerveer

Andere projecten

Meer dan bouwen