Verduurzaming 29 woningen in Noordwijkerhout

Woningcorporatie

Verduurzamen

Noordwijkerhout

Opdrachtgever
Woningstichting Sint Antonius van Padua
Labelsprong
Van D/E naar A
Omvang
29 woningen
Locatie
Noordwijkerhout

We verduurzaamden 29 woningen aan de Bremstraat en Ericastraat in Noordwijkerhout. De jaren ‘50 woningen waren verouderd niet goed geïsoleerd. Tijd voor een flinke opknapbeurt. De werkzaamheden vonden zowel aan de binnen- als buitenkant van de woningen plaats, en werden uitgevoerd in bewoonde staat. Het eindresultaat mag er zijn. De bewoners wonen nu weer in een comfortabel en goed onderhouden huis waar ze weer met trots wonen! 

Bewoners als start- en eindpunt 

Veel bewoners aan de Bremstraat en Ericastraat zijn al op leeftijd. Oudere bewoners hebben bij groot onderhoudsprojecten vaak net een beetje extra uitleg nodig. Daarom hebben we bij dit project extra aandacht besteed aan bewonersbegeleiding– en communicatie. Zo werd er in het voortraject een informatieavond georganiseerd. Tijdens deze avond werden alle werkzaamheden stap voor stap uitgelegd, en kregen bewoners een bewonersboekje met alle informatie over de werkzaamheden inclusief de planning. Bij de warme opname waren zowel uitvoerder als bewonersbegeleidster aanwezig. Naast alle technische aspecten hadden wij ook aandacht voor de sociale kant: de bewoners staan namelijk centraal. Tijdens de werkzaamheden was bewonersbegeleidster Lisanne beschikbaar voor vragen. Ook organiseerden we een opruimdag. Tijdens deze opruimdag stond er een container klaar waar bewoners oude spullen in konden gooien. Een aantal vaklieden bood helpende handjes met sjouwen. 

Bewoners zitten er weer warm bij 

De woningen waren slecht geïsoleerd en voldeden niet meer aan de duurzaamheidseisen van deze tijd. Dankzij de verduurzaming maakten de woningen een labelsprong van label D/E naar label A. We isoleerden de spouwmuren en kruipruimten. Op het dak plaatsen we nieuwe dakplaten van 26,7 cm dik, gemaakt van gerecycled piepschuim. De oude dakplaten waren veel dunner wat zorgde voor veel tocht. Deze winter zitten de bewoners er weer warm bij.  Om ook te besparen op zonnige dagen kregen de woningen zonnepanelen op het dak.  

“We hadden erg veel last van tocht op de bovenverdieping. Het was zelfs zo erg dat de was aan het droogrek wapperde! De was hangt nu weer stil aan het rek.” 

Bewoner

Een frisse uitstraling

De woningen kregen ook een opknapbeurt aan de buitenkant. De gevels kregen een onderhoudsbeurt en de daken zijn compleet vernieuwd. Ook de voordeurkozijnen zijn vervangen voor nieuwe. De wijk ziet er meteen frisser uit! Niet alleen de bewoners kregen een vernieuwd thuis, we zorgden ook voor een fijn nieuw thuis voor de vleermuizen en gierzwaluwen in de buurt. We plaatsten nestkasten zodat deze dieren een veilig plek hebben om te broeden.

Jelle Bos

Projectleider Van Wijnen Stolwijk

”Ik ben trots op het eindresultaat waar we met een fijn team aan hebben gewerkt. Ik kijk terug op een prettige samenwerking met zowel bewoners als opdrachtgever. Noordwijkerhout is weer een stukje duurzamer! Een mooi resultaat met tevreden bewoners, opdrachtgever en team!”