Voedselbank Opsterland

Algemeen

Maatschappelijk impact

Werken

Renoveren

Transformeren

Friesland

Gorredijk

Werkzaamheden
Transformatie, verbouwen, uitbreiden
Architect
Architectenbureau Kijlstra en Brouwer

Transformatie, verbouw en uitbreiding Voedselbank Opsterland

Voedselbank Opsterland heeft z’n intrek genomen in het voormalige Groene Kruis-gebouw in Gorredijk. Het compleet opgefriste pand biedt klanten alle ruimte om zelf te ‘shoppen’ voor hun voedselpakket. De Voedselbank vroeg Van Wijnen Gorredijk om het gebouw te renoveren. ‘Iedereen heeft een extra stapje gezet om dit te laten slagen. Prachtig.’

Op 15 november 2023 is de nieuwe locatie van de Voedselbank aan de Jan Eisingastrjitte in Gorredijk officieel in gebruik genomen. Fenke Rond, voorzitter van Voedselbank Opsterland, is blij en trots. “Ik had een paar jaar geleden nooit kunnen denken dat we dit voor elkaar zouden krijgen. Het is gelukt dankzij de gemeente Opsterland, Van Wijnen, onderaannemers, sponsoren en onze 60 betrokken vrijwilligers.” 

De hulp van de Voedselbank is broodnodig. In Opsterland leven honderden inwoners op of onder de armoedegrens. Na aftrek van de vaste lasten blijft er voor deze mensen maar weinig geld over om eten te kopen. Voor sommige gezinnen is zelfs een dagelijkse gezonde warme maaltijd niet vanzelfsprekend. “Er zijn situaties waarin mensen weken op brood leven”, vertelt Fenke. “Kinderen gaan soms zonder eten naar school. Heel schrijnend. “

250 monden voeden

Mensen die tijdelijk niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, kunnen bij de Voedselbank in aanmerking komen voor een voedselpakket. Fenke: “Op dit moment voeden we 250 monden. In totaal gaat het om zo’n 80, 90 Opsterlandse gezinnen. Deze mensen bieden we één keer per week een krat met eten, voor ongeveer drie maaltijden. En we doen af en toe ook wat extra’s. Als er iemand jarig is, geven we een slagroomtaart uit de diepvries mee. Met Sinterklaas zijn er cadeautjes, zodat kinderen ook iets in hun schoen kunnen krijgen.”

Tot voor kort konden klanten uit Gorredijk en omgeving terecht bij het uitgiftepunt aan de Stationsweg. Maar dat gebouw was al een tijdje ongeschikt. “Het voldeed niet meer aan de wettelijke eisen”, legt Fenke uit. “En het was veel te klein. De winkel was niet meer dan een luikje. De klanten stonden buiten in de rij te wachten om door het luikje hun kratje eten aan te nemen.”


Fenke Rond

Voorzitter Voedselbank Opsterland

‘Op dit moment voeden we 250 monden. In totaal gaat het om zo’n 80, 90 Opsterlandse gezinnen. Deze mensen bieden we één keer per week een krat met eten, voor ongeveer drie maaltijden.’

In eigen dorp

Via de gemeente kwam het leegstaande voormalige Groene Kruis-gebouw aan de Jan Eisingastrjitte in Gorredijk in beeld. Een pand dat flink verbouwd moest worden. Fenke: “We vroegen eerst architect Gerard Brouwer van Architectenbureau Kijlstra en Brouwer om een kostenplaatje te maken. Liefst wilden we met een plaatselijke aannemer werken. We zijn er voor de regio en moeten het hebben van de mensen hier. Dus wilden we ook iets terugdoen. Onze keuze viel op Van Wijnen. Van Wijnen is ervaren in het aansturen van onderaannemers en kon snel beginnen. Dat sprak ons aan.”  

“Voor ons was het een eer om met onze kennis, capaciteit en mensen een bijdrage te leveren aan dit project in eigen dorp”, reageert Jeroen van Balen, commercieel directeur van Van Wijnen Gorredijk. “Wij doen ook veel grote projecten, maar het gaat ons niet om de omvang. Onze Van Wijnen-slogan is ‘Samen bouwen aan ruimte voor een beter leven’. Als vestiging Gorredijk voegen we daar nog ‘Bewust maatschappelijk’ aan toe. Daar past deze samenwerking fantastisch in.”

Winkelconcept

Wat moest er allemaal aan het pand gebeuren? “Alles”, lacht Fenke. “Het was echt een ‘hokjesboel’, een soort kruip-door-sluip-door.” “We hebben het hele pand gestript, opnieuw ingedeeld en gerenoveerd”, legt Jeroen uit. “En we hebben er een grote loods bij gebouwd. Dus: transformatie, verbouw en uitbreiding. Ook hebben we op de bovenverdieping twee noodwoningen gebouwd. Het gebouw is drie keer eerder verbouwd geweest; al die structuren zaten er nog. Interessant om te zien.”

De nieuw gebouwde loods biedt ruimte voor het vrachtwagentje dat Voedselbanken in Friesland vanuit het distributiecentrum in Drachten wekelijks goederen brengt. Fenke: “We hebben nu ook ruimte voor een grote koel/vriescombinatie. Een groot magazijn is heel prettig. Soms krijgen we producten in bulk die we graag willen opslaan voor periodes waarin we minder aanbod hebben.”

In het oude gebouw vulden de vrijwilligers de kratten. In het nieuwe pand gaat het anders. “We hebben hier een winkelconcept”, vertelt Fenke trots. “Onze klanten kunnen zelf producten uit de schappen halen en hun voedselkratje vullen. Zelf je boodschappen kunnen doen geeft een mens autonomie en zelfrespect. We laten hiermee iedereen in zijn waarde.”

Fenke Rond

Voorzitter Voedselbank Opsterland

“We hebben hier een winkelconcept. Onze klanten kunnen zelf producten uit de schappen halen en hun voedselkratje vullen. Zelf je boodschappen kunnen doen geeft een mens autonomie en zelfrespect. We laten hiermee iedereen in zijn waarde.”

Extra stapje zetten

Voor een samenwerking als deze is het essentieel dat je dezelfde visie hebt, vindt Fenke. ”Het was een dedicated team. Iedereen zette een extra stapje, dat vond ik echt prachtig van deze samenwerking. Toen het naastliggende huis onbewoonbaar werd verklaard, werd de bouw stilgelegd. In plaats van af te wachten, hielpen de mannen de muur van de woning te stutten, zodat ook de verbouw van de Voedselbank weer snel opgepakt kon worden. Ze waren ook op andere momenten flexibel. Zo wilden we liefst vóór de officiële oplevering een deel van de winkel al inrichten. Van Wijnen leverde dat deel daarom eerder op; onze vrijwilligers konden al aan de gang terwijl de bouwvakkers nog rondliepen. Zoiets is alleen mogelijk als je samen ergens voor gaat.”

Jeroen van Balen

Commercieel directeur Van Wijnen Gorredijk

‘Het raakt mij om iets te kunnen doen voor gezinnen die het hard nodig hebben’

Cirkeltje rond

Jeroen beaamt dat. “Je bént van elkaar. Dat is het mienskip-gevoel in Friesland, het ‘er voor elkaar zijn’. Ik zeg vaak: voor, door en met elkaar.” Fenke: “Nog zo’n voorbeeld: de voordeur zag er niet uit, maar die zou blijven zitten. De timmerman zei: joh, we hebben wel iets liggen, we zetten er een mooie, kekke voordeur in.”

Voor Van Wijnen maakt dit project het cirkeltje rond. Jeroen: “Wij werken dagelijks in huizen van mensen die klant zijn bij de Voedselbank. Nu kunnen we op deze manier iets betekenen. Mij persoonlijk raakt het om iets te kunnen doen voor gezinnen die het hard nodig hebben. En mij niet alleen. Ook sommigen binnen ons projectteam zijn enthousiast geworden om zich in te zetten als vrijwilliger bij de Voedselbank.”

Het nieuwe pand van Voedselbank Opsterland is een belangrijke plek, zowel voor de klanten als de vrijwilligers. Fenke: “Iedereen in het bouwteam heeft zich ingezet om een prachtig pand neer te zetten. Hiermee zijn we een stuk zichtbaarder. Onze klanten mogen dan weinig geld hebben, we willen dat ons gebouw uitstraalt dat wij veel voor ze over hebben. Ik hoop dat ze zich gedragen voelen door de gemeenschap.”

Voedselbank Opsterland

(bericht van Voedselbank Opsterland)
Heeft u moeite om elke maand rond te komen? Misschien komt u in aanmerking voor hulp van de Voedselbank. We kijken naar het bedrag dat u maandelijks overhoudt voor boodschappen en kleding. De hoogte van dit ‘normbedrag’ hangt af van uw gezinsgrootte. Een voorbeeld: heeft u een partner en twee kinderen en houdt u na aftrek van vaste lasten minder dan 630 euro per maand over? Dan kunt u in aanmerking komen. Wilt u meer weten? Bel 06-10 59 69 26, of mail naar aanmelding@voedselbankopsterland.nl.

Voedselbank Opsterland is voor producten mede afhankelijk van supermarkten en andere winkeliers. Wilt u ons steunen? Kijk op www.voedselbankopsterland.nl.