Projecten

Voormalig V&D gebouw klaar voor de toekomst

Amsterdam

Op de hoek van de Kalverstraat en het Rokin in Amsterdam staat het markante, voormalige warenhuis van Vroom & Dreesman. Het pand werd ontworpen door Francois Caron en later aangepast door architect Jan Kuyt. Wij mochten het pand opnieuw onder handen nemen, waarbij we de originele gebouwstructuren weer in ere hebben hersteld. “Wat begon met een revitalisatie met een klein bouwteam is door veranderende plannen van de opdrachtgever een totaal operatie geworden. Grootschalige renovatie, restauratie en complete nieuwbouw. Vijf historische panden hebben hun eigen gezicht teruggekregen. Geweldig dat wij deze gebouwen terug mochten geven aan de stad Amsterdam”, aldus Wesly Verhaert, vestigingsdirecteur Van Wijnen Heerhugowaard.

Technische uitdaging
Gecompliceerde vijzeloperatie
Historisch pand
Anno 1912
Architect
Francois Caron, Jan Kuyt, Office Winhov Architecten

Een monumentaal pand

“Het voormalig warenhuis V&D is het allereerste warenhuis van Nederland,” zo vertelt Philippe Hondelink, V&D-biograaf en oud-medewerker. “Op 4 oktober 1912 is het pand in gebruik genomen als warenhuis. Een winkel die zijn weerga niet kende in Nederland.” 128 jaar was V&D het meest succesvolle groothandelsbedrijf in Nederland. Het pand werd ontworpen door architect Francois Caron en voldeed aan alle vormkenmerken van een warenhuis. Om te kunnen bouwen was meer grond nodig. De 17e eeuwse schuilkerk ‘het boompje’, maakte uiteindelijk plaats voor dit markante pand. “Caron heeft een monumentaal pand getekend,” aldus Uri Gilad, van Office Winhov Architecten.

Het was een schone taak voor Van Wijnen en de architect om er weer een heel markant pand van te maken dat klaar is voor de toekomst”

Philippe Hondelink, V&D-biograaf en oud-medewerker

Panden krijgen eigen gezicht

Na Caron nam architect Jan Kuyt het stokje over. Hij liet de Sint Jorissteeg dichtzetten en ontwierp een moderne vliesgevel aan de voorzijde in de stijl van de Amsterdamse school. Ook liet hij een nieuwe entree en een luifel plaatsen. “Wij wilden die steeg graag opnieuw openen en deze teruggeven aan de stad”, vertelt Uri Gilad, van Offfice Winhov Architecten. Van Wijnen mocht de gebouwen in oude glorie herstellen. Nu hebben de losse panden weer hun eigen gezicht en is het eerste warenhuis van Nederland getransformeerd naar een duurzaam en hoogwaardig gebouw met winkels en kantoren. Ook La Place heeft weer zijn intrek genomen aan de Kalverstraat.

“Wij wilden de Sint Jorissteeg graag opnieuw openen en deze terug geven aan de stad”

Uri Gilad, Office Winhov Architecten

Gecompliceerde vijzeloperatie

“Het ruim honderdjarige gebouw stond uit evenwicht. Daar moest iets aan gebeuren,” zo legt Wesly Verhaert, vestigingsdirecteur Van Wijnen Heerhugowaard uit. “Alle vloeren stonden bol. Dat is verre van ideaal als je de ruimte als kantoor wilt verhuren. Zo werd besloten tot een vijzeloperatie. Waar we normaal gesproken een pand iets omhoog duwen, hebben we het nu best veel omlaag geduwd. “Een klein half jaar waren we bezig om de stutconstructies en stabiliteitsverbanden aan te brengen. Zo’n gebouw 15 centimeter naar beneden brengen, en dan alleen in het middengedeelte, vraagt veel zorgvuldigheid. We hebben advies ingewonnen bij meerdere constructeurs en adviseurs. Ook waren er verzekeraars en risicomanagers bij betrokken. Als een ervaren adviseur zegt dat hij dit niet eerder zo grootschalig heeft meegemaakt, ben ik trots dat we het voor elkaar hebben gekregen. De combinatie van tijdsdruk en geld en daarbij het gecompliceerde werken omdat in je hartje Amsterdam zit, maakt dat dit echt een zeldzame opdracht was.”

Beschermd stadsgezicht

“Werken midden in het centrum van Amsterdam betekende nogal wat voor ons,” aldus Verhaert. “Dagelijks passeerden 100.000 voetgangers onze bouwplaats en je werkt in het beschermd stadsgezicht met strenge regels. Zo mochten we alleen laden en lossen tussen 07.00 en 11.00 uur. Het was iedere dag afwegen wat voorrang kreeg. Je wilt aanvoeren omdat je door wilt en afvoeren omdat je een schone, maar vooral veilige bouwplaats wilt.”

Digitale afdruk

“De gebouwen zijn vastgelegd met Pointcloud. Miljarden puntjes zorgden ervoor dat de foutkansen tijdens het werken enorm verkleind werden,” zo legt Verhaert uit. “Pointcloud is een mooi middel. Al die puntjes werden in de computer aan elkaar geplakt en dienden als basis voor de verdere uitwerking. Onder andere van de installaties, de staalconstructie en de detaillering van de gevelelementen. Alles lag gedocumenteerd. Het gebouw is digitaal ingelezen en dat scheelt heel veel maatvoering.”

“Grootschalige renovatie, restauratie en complete nieuwbouw. Echt alles zit in dit project.”

Wesly Verhaert, vestigingsdirecteur Van Wijnen Heerhugowaard

Amsterdam, VD, Van Wijnen, monumentaal

Renovatie, restauratie en nieuwbouw

Eind 2018 leverde het team van Van Wijnen Heerhugowaard beide panden op. “We zijn ruim twee jaar aan het bouwen geweest. Wat in 2016 begon met een revitalisatie met een klein bouwteam is door veranderende plannen van de opdrachtgever een totaal operatie geworden. Dagelijks waren we met zeventig tot tachtig man op de bouwplaats aan het werk. Grootschalige renovatie, restauratie en complete nieuwbouw. Echt alles zat in dit project. Vijf historische panden hebben hun eigen gezicht teruggekregen. Geweldig dat wij deze gebouwen terug mochten geven aan de stad Amsterdam.”

Andere projecten

Meer dan bouwen