26 woningen in 26 dagen in het project Heeren van Rustenburg

Algemeen

Puttershoek

07:58

26-01-2021

In de nieuwe woonwijk Heeren van Rustenburg in Puttershoek realiseren we 38 koopwoningen én 26 Fijn Wonen-woningen voor woningcorporatie HW Wonen. Fijn Wonen is als woonproduct één van de woonoplossingen van Van Wijnen. Deze woningen komen middels een geïndustrialiseerd proces tot stand. Collega’s Erik Souren (hoofduitvoerder) en Jelle Bos (projectbegeleider) vertellen meer over dit project in Puttershoek.

Behoefte vanuit de markt

Er is momenteel een grote behoefte aan betaalbare (sociale) huurwoningen. Zo is ook onze opdrachtgever HW Wonen hiernaar op zoek. Binnen de woningen bieden we een aantal standaard opties. Denk bijvoorbeeld aan badkamers met één wastafel (een dubbele wastafel of het plaatsen van een douchescherm zijn optioneel). Door de keuze in verschillende type gevels, metselwerk en dakgoten zijn de mogelijkheden in het uiterlijk ruim, maar wel binnen de standaarden van Fijn Wonen. Erik: “De standaardisatie zorgt ervoor dat de kosten lager zijn vergeleken met volledige maatwerk woningen.” Jelle vult aan: “Ook kunnen we door te standaardiseren snel leveren. Met het huidige woningtekort is daar momenteel veel behoefte aan.”

“In Puttershoek realiseren we gezinswoningen met drie slaapkamers en een tuin. Een gedeelte hiervan is sociale huur en een gedeelte valt hier net buiten. De huurders wonen straks in een prachtige energiezuinige en betaalbare woning!”

Erik Souren, hoofduitvoerder bij van wijnen

De voordelen van Fijn Wonen

Met Fijn Wonen bieden we betaalbare, comfortabele en toekomstbestendige woningen, die in een snel tempo gerealiseerd worden. De productie van de woningen vindt namelijk grotendeels plaats in onze eigen fabriek. De woningen worden afgenomen door woningcorporaties, beleggers en projectontwikkelaars voor zowel de huur- als koopmarkt. De Fijn Wonen-woningen zijn duurzaam, gasloos, goed geïsoleerd en hebben zonnepanelen. Ook zijn de woningen ‘nul-op-de-meter’.

Momenteel zijn er drie type Fijn Wonen woningen: de 101, 201 en 301. Deze verschillende woningtypen variëren voornamelijk in woonoppervlakte en uitstraling. De verschillen zie je vooral terug in de plaatsing van de kap: bij de 101 begint de kap op de eerste verdieping, terwijl de kap bij de 201 en 301 op de tweede verdieping begint.

Één woning per dag

In Puttershoek realiseerden we 26 woningen in 26 dagen. Betekende dit dat we de woningen na 26 dagen opleverden? Nee, niet helemaal. Na 26 dagen stonden de woningen, inclusief kap en met een compleet afgemonteerde installatieruimte, een complete meterkast en toilet en badkamer. De woningen moesten hierna alleen nog afgewerkt worden. De dakpannen en zonnepanelen moesten nog gelegd worden en de volledige woning werd nog gemetseld. Daarnaast moesten een aantal zaken binnenin de woning nog afgewerkt worden, zoals de binnenwanden, het stuc – en spuitwerk en het afmonteren van de installaties. Tussen de start van de bouw en de aflevering van een Fijn Wonen-woning zit gemiddeld zo’n 60-70 dagen.

Erik en Jelle leggen uit hoe we één woning per dag kunnen realiseren: “We beginnen ’s ochtends om 7:00 uur met het plaatsen van de wanden, inclusief deuren en kozijnen, op de begane grond. Om 9:00 uur leggen we de eerste verdiepingsvloeren. Het toilet staat dan al. Nadat om 11:00 uur ook de wanden van de eerste verdieping geplaatst zijn, zetten we de complete badkamer in de woning. Daarna volgt de tweede verdiepingsvloer. Met het leggen van de vloeren plaatsen we ook gelijk de trap. ’s Middags rond een uur of drie staat er een complete woning mét een dak erop!”

Om te zien hoe dit proces in zijn werk gaat zie hierbij de link naar het filmpje: Puttershoek: Bouwen in één dag:

Time management is essentieel

Bij dit project zijn er veel logistieke stromen in een kort tijdsbestek. Een goede logistiek en bouwplaats inrichting zijn daarom cruciaal. “Er komen iedere dag 6 vrachtauto’s met prefab onderdelen. Doordat er zoveel dingen tegelijk gebeuren op de bouwplaats, moet je extra goed het overzicht hebben op leveringen, de aanwezigheid van medewerkers die op dat moment nodig zijn om zo de beschikbare ruimte te bewaren”, sluit Erik af.

Een exclusief kijkje in deze nieuwe woonwijk

Bob de Rooij, projectmanager bij HW Wonen, leidt je persoonlijk rond en vertelt over de uitdagingen waar hij in dit project tegenaan liep. Samen met Caspar Calis, projectmanager bij Fijn Wonen, neemt hij je mee in de wereld van modulair bouwen en duurzaamheid.

Fijn Wonen is één van de woonoplossingen van Van Wijnen. Je leest er hier meer over.