Werken en leren in de Wielewaal 

Leren

Maatschappelijk impact

Onderwijs

Rotterdam

11:57

22-06-2023

BPD ontwikkelt de nieuwe woonwijk ‘Allemaal Wielewaal‘ in de Rotterdamse Wielewaal. Van Wijnen realiseert de bouw. De 70 jaar oude noodwoningen in deze naoorlogse wijk maken plaats voor nieuwe woningen in verschillende prijsklassen; van koop- tot sociale huurwoningen. Op deze bouwplaats gebeurt iets bijzonders. 15 leerlingen van het praktijkonderwijs, vaak nog geen 18 jaar oud, volgen hier een uniek werkleertraject op hun eigen bouwschool, het Bouwcollege Wielewaal. De leerlingen hebben een eigen bouwkeet waar ze praktijklessen krijgen. In de naastgelegen loods voeren ze praktijkopdrachten uit onder begeleiding van een docent. 

Meer kansen in Charlois 

De Wielewaal ligt in de Rotterdamse wijk Charlois, in Rotterdam Zuid. Dit is een buurt die wat extra aandacht nodig heeft. Veel woningen zijn van slechte kwaliteit, er is veel criminaliteit, de werkloosheid is hoog en er zijn relatief veel schoolverlaters. De gemeente Rotterdam investeert veel tijd en geld om deze wijk naar een hoger niveau te tillen. De woningen uit de oude Wielewaal dateren uit de jaren 40, en voldeden al lang niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom komt er een nieuwe Wielewaal. Het is een meerjarig project, we gaan namelijk zo’n 675 nieuwe woningen bouwen. De betrokken partijen zijn daardoor lang actief in de wijk. Van Wijnen, BPD en Woonstad zagen daarmee kansen om door middel van het Bouwcollege Wielewaal een sociale bijdrage te leveren door een bouwschool op te zetten tijdens de gehele looptijd van de bouw. Learn2work verzorgt als projectregisseur een op maat gemaakt lesprogramma. 

Aansluiting vinden op de arbeidsmarkt 

Mira Groeneveld, mede-eigenaar van Learn2Work, zet zich in voor de belangen van alle betrokken partijen. Haar doel is om succesvolle samenwerkingsverbanden te creëren die zorgen voor meer kansen op de arbeidsmarkt voor praktijkschoolleerlingen. ‘De leerlingen hebben nog geen diploma als ze na 5 jaar hun praktijkschoolopleiding afronden. Bovendien sluit hun kennis en kunde vaak niet goed aan bij de verwachtingen van werkgevers op de werkvloer. Hierdoor is het lastig voor hen om een baan te vinden. Op het Bouwcollege geven we onderwijs dat aansluit op de praktijk.  De leerlingen krijgen zowel theoretische als praktijkgerichte lessen, verzorgd door docenten van de school en een leermeester van Van Wijnen. Daarnaast lopen ze stage op de bouwplaats. Op deze manier biedt het Bouwcollege Wielewaal deze jongeren perspectief op een baan nadat ze hun diploma hebben behaald.”

In de praktijk leer je het vak pas écht 

Wim Van Dijk, zelf ooit begonnen als leerling, is dit jaar jaar 50 jaar in dienst bij Van Wijnen. Hij heeft gewerkt als voorman en uitvoerder, waardoor hij veel kennis en praktijkervaring heeft. In het laatste jaar voordat hij met pensioen gaat, geeft hij één dag in de week les aan de leerlingen van het Bouwcollege. “Twee jaar geleden vroeg Herman Steenbergen (Vestigingsdirecteur Van Wijnen Stolwijk) mij voor dit project. Jaren geleden werkte ik aan een renovatieproject in Rotterdam Zuid, daardoor ken ik de omgeving van de Wielewaal. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over dit aanbod. Ik wil een bijdrage leveren zodat deze jongeren een toekomst hebben in de bouw. Bouwen is namelijk een ontzettend mooi vak!”  

De leerlingen gaan één dag per week naar hun praktijkschool, volgen één dag les op het Bouwcollege Wielewaal en lopen 3 dagen stage op de bouwplaats. Ze behalen hun VCA op het Bouwcollege, de basis om veilig en gezond te kunnen werken. Daisel en Rick, (beiden 17), zitten in het 5e en laatste jaar van het praktijkonderwijs. Daisel: “Ik heb voor de richting bouw gekozen omdat ik elektricien wil worden. Hier kon ik meteen in de praktijk aan de slag. Op school leer je meer uit boeken, hier leer je met je handen. Ik heb al geholpen met kabels trekken om de elektra in de loods waar we les krijgen aan te leggen. Dat vond ik echt leuk om te doen!” Rick vult aan: “Ik werk ook het liefst met mijn handen. Vroeger hielp ik thuis altijd al met klusjes. Je leert het meest door het gewoon te doen. Als ik mijn diploma heb gehaald wil ik gelijk werken bij een bouwbedrijf. Het is daarom handig dat ik nu al veel kan leren tijdens mijn stage.”

 

Meer weten?