Nieuwbouw in de Wielewaal in Rotterdam Zuid

Wonen

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Rotterdam

Zuid-Holland

Opdrachtgever
BPD
Aantal woningen
600

BPD ontwikkelt een nieuwe groene leefomgeving met woningen en ontmoetingsplekken in ‘Allemaal Wielewaal’. De wijk Wielewaal ligt in Rotterdam Zuid. De noodwoningen in deze naoorlogse wijk maken plaats voor nieuwe woningen in verschillende prijsklassen: koopwoningen, sociale huur en middensegment huurwoningen. Het aanbod varieert van eengezinswoningen, tweekappers en vrijstaande woningen tot appartementen. Deze verschillende woningtypen zijn bestemd voor verschillende doelgroepen, zo komt er meer diversiteit in de van oorsprong homogene wijk. Van Wijnen Stolwijk realiseert de bouw van de woningen. We bouwen momenteel 220 woningen in de eerste fase. In totaal gaat het om ongeveer 675 woningen.

600 Wij Wonen woningen

Het grootste gedeelte van de woningen vallen onder onze woonoplossing Wij Wonen. Met Wij Wonen verbinden we de voordelen van prefab basiscomponenten met de behoefte aan variatie en ruimte om te personaliseren. Dit noemen we modulair maatwerk. De plattegronden liggen vast, maar het uiterlijk van de woningen is voor een groot deel vrij in te vullen door de architect. Daarnaast kunnen de kopers een breed scala aan (individuele) opties kiezen om van hun huis een thuis te maken.

Wil je meer weten over deze woonoplossing?

Opvallende architectuur

Het ontwerp van de woningen komt van architectenbureau Van Bergen Kolpa. De architect koos bewust voor een niet-stedelijke architectuurstijl. De huizen in de Wielewaal zijn erg herkenbaar. Ze hebben één of twee lagen met een kap, een warme kleur baksteen, oranje leipannen en zonnepanelen op de nok. Ondanks de eenheid in architectuur zijn er wel verschillen in de details. Zo krijgt ieder blok een eigen identiteit. Het verschil zie je terug in de voordeur en het hekje, de dakkapel, het raamritme en de roedeverdeling. Bij het ene woonblok hebben alle woningen een pergola, bij het andere een luifel en het volgende een rozenrek. Deze architectuur zorgt voor eenheid en herkenbaarheid in de nieuwe wijk. Hiermee laten we zien dat de mogelijkheden van het personaliseren met Wij Wonen zorgt voor een unieke en gevarieerde stijl.

Sociale cohesie in de Wielewaal

Bijzonder aan de Wielewaal is dat bewoners elkaar al leren kennen nog vóórdat ze er wonen. In het Wielewaalhuis worden nu al verschillende evenementen georganiseerd zodat de huidige en toekomstige bewoners betrokken blijven en raken bij hun buurt. Het doel is om van de buurt een hechte community te maken. Onlangs organiseerde BPD de plantjesdag. Op de plantjesdag kregen nieuwe huurders en kopers uitleg van Anneke Nauta (landschapsarchitect bij BleekerNauta), Marlies (onze wooncoach) en Mariette (Woonstad) over de planten (struiken en klimplanten) die zij kunnen kiezen voor hun voortuin. Ook kregen de bewoners advies over het onderhoud van de planten.

Bouwcollege Wielewaal

Op deze bouwplaats gebeurt iets unieks! 15 leerlingen, vaak nog geen 18 jaar oud, nemen deel aan een bijzonder leertraject op hun eigen bouwschool, het Bouwcollege Wielewaal. Deze leerlingen hebben een eigen bouwkeet waar ze praktijklessen volgen. In de aangrenzende loods voeren ze praktijkopdrachten uit onder begeleiding van een docent en een vakman van Van Wijnen.