Bouwbase opent locatie bij nieuw Cambuurstadion

13:48

27-09-2023

Jongeren ontdekken en ervaren bij Bouwbase wat bouwsector te bieden heeft  

Op woensdag 27 september openden wethouder Nathalie Kramers van de gemeente Leeuwarden, Criss Roemers van Toekomstbouwers en Willem Haaisma van Van Wijnen een pop-up bouwplaats voor jongeren van 10-14 jaar: Bouwbase. Bouwbase is een echte bouwplaats, waar leerlingen kunnen ontdekken wat de bouwsector voor hen in petto heeft. Dit doen ze door in de keet aan de slag te gaan met opdrachten als ontwerpen, plannen en calculeren of door op de bouwplaats een fundering te maken, te straten en installaties aan te brengen. De komende weken staat Bouwbase op de bouwplaats van Van Wijnen bij het nieuwe Cambuurstadion in Leeuwarden. 

Talenten van de toekomst

De opening gebeurde onder toeziend oog van leerlingen van het IKC Maxima uit Leeuwarden. Wethouder Natalie Kramers: “De bouwlocatie van het nieuwe Cambuurstadion is indrukwekkend. En dat zijn de talenten van onze toekomst ook: dat zijn onze kinderen! Daarom ben ik blij dat de bouwwereld investeert in de bouwers van de toekomst en samenwerkt met het onderwijs. En dat kinderen in de pop up-locatie van Bouwbase hun talent in de bouw de komende tijd kunnen gaan ontdekken.” 

Veelzijdige bouwsector

Bouwbase is een plek waar het onderwijs en de bouw elkaar ontmoeten en versterken. Willem Haaisma, vestigingsdirecteur Van Wijnen Gorredijk: “De bouwwereld is veelzijdig. We bouwen nieuwe gebouwen, maar renoveren ook bestaande woningen en panden. Dit kan een voetbalstadion zijn, maar ook woningen, een school of kantoor. Met elkaar bouwen is leuk en uitdagend. Ook heeft de bouwsector veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Dat kunnen de kinderen ervaren tijdens Bouwbase. We hopen ze op deze manier te enthousiasmeren voor de bouw en techniek.”  

Bouwbase

De afgelopen maanden stond Bouwbase op diverse locaties in Friesland. De pop-up bouwplaats blijft tot 16 november op de bouwplaats van Van Wijnen bij het nieuwe Cambuurstadion staan. Drie dagen per week worden leerlingen van 10 t/m 14 jaar uit de gemeente Leeuwarden ontvangen op de bouwplaats. In totaal kunnen er maar liefst 800 leerlingen een bezoek brengen aan Bouwbase. Daarvan zijn nog 250 plaatsen beschikbaar. De overige plekken zijn al ingevuld. 

Bouwbase is een project van Toekomstbouwers Friesland en Bouwend Nederland afdeling Friesland in samenwerking met de Sterk Techniek Organisaties in Friesland. Criss Roemers, directeur Toekomstbouwers Friesland: “We hebben de bouwplaats zo echt mogelijk nagemaakt met drie tiny houses waar de leerlingen aan gaan werken, een directiekeet met allemaal opdrachten, opslagcontainer, bouwbord en natuurlijk een bouwhek er omheen. Op dat hek hangt natuurlijk een bord met alle veiligheidsvoorschriften. We krijgen veel enthousiaste reacties van de leerlingen die hier komen. Als leerlingen later meer willen weten over de bouw, dan helpen we ze daar graag bij. Zo willen we met elkaar meer instroom van jongeren in de bouw en infra krijgen.”