Finalisten eerste editie Deventer Architectuurprijs (DAP) bekend

Algemeen

Deventer

12:32

28-10-2022

Architectuurcentrum Rondeel organiseert dit jaar de eerste editie van de tweejaarlijkse Deventer Architectuurprijs (DAP). Met deze prijs wordt het belang van architectuur in de gemeente Deventer benadrukt. Er worden in totaal 3 prijzen uitgereikt: de juryprijs, de DAP publieksprijs en de DAP kinderprijs. Tussen de inzendingen zitten twee projecten die gerealiseerd zijn door Van Wijnen: het Vestingkwartier en Steenbrugge.

Stem op Van Wijnen voor de Deventer Architectuurprijs!

We zijn ontzettend trots dat twee projecten kans maken op de Deventer Architectuurprijs. Voor het Vestingkwartier ontwikkelde Van Wijnen Projectontwikkeling Oost B.V. in samenwerking met Le Clercq Planontwikkeling 40 grote eengezinswoningen, 6 twee-onder-een-kapwoningen, 22 drive-in woningen en 4 stadsvilla’s. Een goede kanshebber voor de prijs, aldus Martijn Bax, projectontwikkelaar bij Van Wijnen: ‘De woningen hebben een aparte, hoogwaardige uitstraling gekregen. Met de stijl van het Vestingkwartier wilden we een knipoog maken naar de stijl van de bekende Zwitserse architect Mario Botta. Je ziet dat terug in de rode baksteen, maar ook – belangrijk detail – in de rode doorstrijkmortel.’

Vestingkwartier Van Wijnen
Fotografie: Joost Radstake
Vestingkwartier Van Wijnen
Fotografie: Joost Radstake
Vestingkwartier Van Wijnen
Fotografie: Joost Radstake

Een andere kanshebber is de eerste fase in de wijk Steenbrugge. In opdracht van Woonbedrijf ieder1 en BPD realiseerde Van Wijnen Deventer in de eerste fase 230 energiezuinige huur- en koopwoningen. Ook dit project maakt een goede kans op de Deventer Architectuurprijs (DAP). “Deze nieuwbouwwijk is het toonbeeld van toekomstbestendig wonen. Het duurzame karakter is versterkt door de aanbreng van groene hagen, autoluwe binnenhofjes en extra veel ruimte voor waterberging.” Van Wijnen Projectontwikkeling ontwikkeld de komende jaren nog 300 tot 400 woningen in deze wijk.

Steenbrugge Van Wijnen
Fotografie: Martijn Heemstra
Steenbrugge Van Wijnen
Fotografie: Martijn Heemstra
Steenbrugge Van Wijnen
Fotografie: Martijn Heemstra

Stem jij ook op het Vestingkwartier of de wijk Steenbrugge? Op 1 november is de uitreiking in Mimik, het film theater en café in Deventer!