Vrijheid is het sleutelwoord bij Parkwijk

“Er is de mogelijkheid om te experimenteren met stedelijke woonvormen in particulier of collectief particulier opdrachtgeverschap. Daardoor ontstaat er een zeer gevarieerde stadswoonwijk met veel diversiteit en een parkachtige uitstraling,” aldus Nina Nomden, vestigingsdirecteur van Van Wijnen Lelystad.

vrijheid-is-het-sleutelwoord-bij-parkwijk

Parkwijk wordt een voor Nederland unieke woonwijk in hartje Lelystad waar 159 huur- en koopwoningen grotendeels door de bewoners zelf worden ontworpen. Een autoluwe wijk ook met gezellige hofjes en knusse slenterstraatjes pal tegen het stadscentrum.  Parkwijk wordt gebouwd in het gebied tussen ISG Arcus, het Waterschapsgebouw en de het ABC-complex. Het gebied is al jarenlang bedoeld voor woningbouw, maar de crisis gooide roet in het eten.

Overal dichtbij

Wethouder Janneke Sparreboom, onder andere verantwoordelijk voor het Stadshart, is blij met de ontwikkeling van de Parkwijk: “Dit is een belangrijke nieuwe wijk voor Lelystad. Je bent in deze wijk overal dichtbij: dichtbij welzijnsvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld het ziekenhuis, maar ook dichtbij het theater, dichtbij de winkels, en daarbij woon je toch in een groene parkomgeving.”

Wethouder Jop Fackeldey voegt daar aan toe: ”In Lelystad is de huizenverkoop het afgelopen jaar met bijna 50% gestegen. De grootste stijger van heel Nederland. Wij zijn natuurlijk een prachtige groeilocatie, ook voor Amsterdam: De Amsterdammers zien nu wat wij allemaal te bieden hebben: we hebben hier de ruimte om te wonen met prachtige natuurgebieden, de haven, het vliegveld en dat alles in combinatie met de bereikbaarheid van de Randstad.

Vrijheid

De grote uitdaging voor alle partijen is om een nieuw woonmilieu te creëren dat nog niet in Lelystad bestaat: het Centrum Wonen. Niet met eengezinswoningen aan de onderkant van de markt maar met stadswoningen. De woningen worden gestapeld maar ook grondgebonden gebouwd met ruime terrassen en balkons. Vrijheid is daarbij het sleutelwoord. Vrijheid om de woningen naar eigen inzicht te ontwerpen in twee, drie of vier woonlagen. Vrijheid om aan één gevel twee brievenbussen te hangen, voor een beneden- en een bovenwoning. Vrijheid om te experimenteren met stedelijke woonvormen in particulier of collectief particulier opdrachtgeverschap. Daardoor ontstaat er een zeer gevarieerde stadswoonwijk met veel diversiteit en een parkachtige uitstraling. Peter Hutten, directeur Van Wijnen: ”We moeten ook eens gek durven doen. Samen creëren en hopen dat de markt het adopteert. Maar we blijven altijd betaalbare dingen maken die mooi zijn. En dus zijn de woningen Nul op de Meter en wekken ze evenveel energie op als ze verbruiken.”

Wethouder Jop Fackeldey: “We moeten gebruik maken van de wind die we mee hebben en we hopen dat Parkwijk in hoog tempo volgroeit.” De verkoop van de woningen start in het najaar en in het begin van 2018 wordt begonnen met de bouw van de gevarieerde woonwijk.

Startsein

Met de onthulling van het informatiebord en het ondertekenen van de overeenkomst gaven de gemeente Lelystad en ontwikkelende bouwer Van Wijnen dinsdag 25 juli het startsein voor Parkwijk. Meer informatie? Neem een kijkje op de website: www.parkwijklelystad.nl.

Meer dan bouwen