Start sloopwerkzaamheden vliesgevelwoningen Opwierde-Zuid Appingedam

14:07

20-10-2021

Aan de Beukenlaan in Appingedam wordt op woensdag 20 oktober gestart met de sloop van de eerste woningen van het project ‘Vliesgevelwoningen’. In opdracht van Nationaal Coördinator Groningen worden de woningen gesloopt omdat ze niet aardbevingsbestendig zijn. Aannemer Van Wijnen gaat de 165 woningen slopen en vervangen door 162 aardbevingsbestendige nieuwbouwwoningen.

Bewoonster Margriet Folkers woont al 46,5 jaar in de woning die nu gesloopt gaat worden. “Het proces om te komen tot de nieuwe woning was geen eenvoudig traject. Ik heb met enorm veel plezier in mijn woning gewoond. Maar ik zie wel voor me dat de wijk straks mooier en ruimer gaat worden. In het afgelopen jaar heb ik al stapje voor stapje afscheid genomen van mijn woning. Het is daarom fijn dat we nu zover zijn dat er begonnen kan worden met de sloop en we weer een stap dichterbij zijn met de bouw van de nieuwe woningen”.

Woningen opgedeeld in twee fases

De vliesgevelwoningen in de wijk Opwierde-Zuid bestaan uit 24 woonblokken. Om de wijk bereikbaar en leefbaar te houden zijn deze woonblokken opgedeeld in twee fases. Elke fase bestaat uit circa 80 woningen en heeft zijn eigen planning voor de sloop en nieuwbouw.


Oplevering nieuwbouw

Op woensdag 20 oktober wordt er gestart met de sloop van de eerste woningen uit de eerste fase. De verwachting is dat de sloop van deze circa 80 woningen begin december gereed is. Tussen maart en juli van 2022 kunnen de eerste bewoners weer verhuizen naar hun nieuwe woningen. Met de bewoners van de woningen uit de tweede fase, zijn momenteel de gesprekken voor het ontwerp van hun nieuwe woning. De verwachting is dat deze nieuwe woningen begin 2023 opgeleverd kunnen worden en daarmee alle vliesgevelwoningen vervangen zijn.

Bouwhekken opfleuren

Om tijdens de sloop de bouwhekken op te fleuren zijn bewoners in een nieuwsbrief gevraagd om een gedichtje aan te leveren. Joris Battjes (10 jaar) heeft hier op gereageerd en een mooi gedicht aangeleverd. Dit gedicht krijgt straks een plekje op een bouwdoek op de bouwhekken. Het bouwdoek wordt onthuld tijdens een feestelijk moment bij het slaan van de eerste heipalen. Dit zal naar verwachting in november zijn.

Lang voortraject

De wijk Opwierde in Appingedam wordt de komende jaren grondig aangepakt. Niet alleen deze vliesgevelwoningen worden gesloopt en nieuw gebouwd, ook op andere plekken zijn er bouwactiviteiten. In totaal moeten ruim 1500 woningen aardbevingsbestendig worden gemaakt. Daarmee is de wijk Opwierde één van de grootste versterkingsprojecten in de gemeente Eemsdelta.

Lees ook: ‘We kijken erg uit naar ons nieuwe aardbevingsbestendige huis’

Lees hier het artikel van RTV Noord