Eerste paal handeling voor 162 nieuwbouwwoningen Opwierde

Geen categorie

Appingedam

Groningen

15:46

16-11-2021

Met een symbolische eerste paal handeling is op dinsdag 16 november de bouw van 162 aardbevingsbestendige nieuwbouwwoningen in de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam feestelijk van start gegaan. De oude vliesgevelwoningen worden vervangen door nieuwe aardbevingsbestendige en duurzame woningen.

Startteken voor nieuwbouw

Met het slaan van de eerste paal werd het startteken gegeven voor de nieuwbouw. Een belangrijke stap voorwaarts voor de nieuwbouw van de bewoners van de woningen. Jaap Groenhagen, regiodirecteur Eemsdelta NCG: “Met het slaan van de eerste paal wordt zichtbaar waar we met deze bewoners al lange tijd naartoe werken; aardbevingsbestendige woningen in een veilige woon- en leefomgeving. De weg ernaartoe was niet altijd eenvoudig, maar stap voor stap zijn we samen verder gekomen. We verwachten dat de eerste bewoners na de zomer in hun nieuwe huis wonen.”

Onthulling bouwdoek met eigen gedicht

De tienjarige Joris Battjes uit Opwierde mocht de symbolische eerste paal slaan. Dit deed Joris onder toeziend oog van de klankbordgroep, Arnoud Gils (adjunct-directeur Van Wijnen), Jaap Groenhagen (regiodirecteur Eemsdelta NCG) en Annalies Usmany-Dallinga (wethouder gemeente Eemsdelta).

Annalies Usmany-Dallinga: Ik ben bijzonder blij voor de eigenaren van de vliesgevelwoningen dat het nu eindelijk zover is dat de eerste paal wordt geslagen. De bewoners hebben na alle onzekerheden lang moeten wachten op deze dag, maar over twee jaar hebben ze allemaal een veilige en duurzame woning. Het is goed om te zien dat de tijd van ongelijkheid en onzekerheid nu voorbij is. Deze bewoners kunnen nu eindelijk vooruit kijken naar een mooie toekomst in de wijk Opwierde.”

Joris onthulde een bouwhekdoek met een door hem gemaakt gedicht. Om de bouwhekken tijdens de bouwfase op te fleuren hebben alle bewoners de gelegenheid gekregen om hier een gedicht voor aan te leveren. Uit de inzendingen werd Joris zijn gedicht gekozen.

Klankbordgroep

De klankbordgroep nam ook het woord. Herinneringen aan de oude woning werden gedeeld en een gedicht dat lid Hans Sebastian speciaal voor deze handeling maakte werd door hemzelf voorgedragen. De klankbordgroep werd tijdens het moment bedankt voor hun inzet in het project.

Planning

De nieuwbouwwoningen bestaan uit 23 woonblokken. De woningen worden in twee fases gebouwd. Arnoud Gils, adjunct-directeur Van Wijnen Groningen: “Elke fase bestaat uit circa 80 woningen en heeft zijn eigen planning voor de sloop en nieuwbouw. Samen met onze collega’s van Fijn Wonen zetten we met elkaar de schouders eronder, zodat de bewoners straks veilig en comfortabel kunnen wonen. Een thuis voor iedereen – daar doen we het voor.” De woningen uit de eerste fase worden naar verwachting tussen april en juli 2022 opgeleverd. Het streven is om de woningen uit de tweede fase in 2023 op te leveren.

Lees ook:  ‘We kijken erg uit naar ons nieuwe aardbevingsbestendige huis’