Innovatieve biobased bouwmaterialen

Wonen

Puttershoek

09:23

21-07-2023

Je kan er niet meer omheen: het klimaat verandert in rap tempo. Dit heeft grote gevolgen voor onze planeet en moeten we écht veranderen. In het klimaatakkoord van Parijs uit 2016, hebben we wereldwijd afgesproken dat alle landen eraan gaan werken om ervoor te zorgen dat de aarde niet verder opwarmt dan 1,5 ˚C. 

Daar hebben bouwbedrijven een grote invloed op, Van Wijnen dus ook. Daarom pakken we onze verantwoordelijkheid en zoeken we naar nieuwe duurzame bouwmaterialen. Want als we blijven bouwen zoals we nu bouwen, halen we de 1,5 ˚C niet. Sterker nog, zelfs de 4 ˚C niet. 

Op zoek naar nieuwe bouwmaterialen

Op dit moment stoot een gemiddelde nieuwbouwwoning in Nederland 320 kg CO2 per m2 bruto vloeroppervlak (BVO) uit. Het BVO is de optelsom van de vloeroppervlakte van alle bouwlagen. Om een bouwvergunning aan te vragen, zijn we verplicht deze berekening te maken. Op dit moment wordt er wetgeving gemaakt om de 320 kg te verlagen naar 45-50 kg CO2 per m2 BVO. Een groot verschil dus.

Dat betekent dat we op zoek moeten naar materialen die minder CO2 uitstoten. Biobased materialen zijn daar een goed voorbeeld van. Dit zijn materialen die zijn gemaakt van hernieuwbare bronnen, zoals planten, bomen en andere organische stoffen. Biobased bouwmaterialen zijn over het algemeen milieuvriendelijker omdat ze minder energie en hulpbronnen vereisen om te produceren.

Een type materiaal dat iedereen wel kent is hout. Hout is duurzaam, relatief gemakkelijk verkrijgbaar en kan opnieuw worden aangeplant, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Een ander voorbeeld is bamboe. Bamboe is een snelgroeiende plant die sterk en buigzaam is. Het kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen in de bouw, zoals vloeren, wandbekleding en meubels. Bamboe is een duurzaam materiaal omdat het snel groeit en geen schadelijke chemicaliën nodig heeft om te groeien.

Binnen Wij Wonen hebben we een tijd geleden in Schoonhoven bij de bouw van appartementencomplex 10 lisdodde gebruikt als isolatiemateriaal. Daarnaast hebben we bij het project Swetterhage in Zoeterwoude olifantengras toegepast. We testen dus met verschillende materialen.

Een proeftuin in Puttershoek

Met onze woonoplossing Wij Wonen, hebben we de ambitie om het aandeel biobased bouwmaterialen te verhogen. Om deze ambitie waar te maken, zijn we altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren.

Zo is het idee ontstaan om op grond waar we momenteel nog niet zijn begonnen met bouwen, gewassen te verbouwen en die te gebruiken als bouwmateriaal. Recent zijn we tot een mooie proeftuin met boer Leen uit de Hoeksche Waard gekomen.


Volg de proeftuin:

Bouwen aan de toekomst met tarwe

In Puttershoek hebben we grond waar we pas eind december gaan voorbelasten. Tot die tijd laten we er tarwe groeien door boer Leen. Het is onze wens om de stengels van de tarwe te hakselen en te gebruiken als biobased isolatiemateriaal in woningen.

Oogsten van de tarwe

Na vier maanden groeien, oogstte boer Leen half augustus de 2 hectare tarwe. Samen met de verwerkers van de stro, onderzoeken we hoe we de tarwestengels het best kunnen inzetten als bouwmateriaal.

Samen werken aan de toekomst van biobased materialen

Om het aandeel biobased bouwmaterialen te verhogen is het belangrijk dat we de toepassing van deze materialen blijven doorontwikkelen. En dat kunnen we niet alleen. We zoeken de verbinding op en betrekken partners bij dit proces. Michel Meijer vertelt hoe hij hiernaar kijkt.

Meer weten?

Neem contact op met Louise van de Worp,
Specialist Duurzaamheid & Milieu, Van Wijnen West.