Innovatieve biobased bouwmaterialen
Wonen
Puttershoek
Wonen
Puttershoek
09:23
21-07-2023
Je kan er niet meer omheen: het klimaat verandert in rap tempo. Dit heeft grote gevolgen voor onze planeet en moeten we écht veranderen. In het klimaatakkoord van Parijs uit 2016, hebben we wereldwijd afgesproken dat alle landen eraan gaan werken om ervoor te zorgen dat de aarde niet verder opwarmt dan 1,5 ˚C.
Daar hebben bouwbedrijven een grote invloed op, Van Wijnen dus ook. Daarom pakken we onze verantwoordelijkheid en zoeken we naar nieuwe duurzame bouwmaterialen. Want als we blijven bouwen zoals we nu bouwen, halen we de 1,5 ˚C niet. Sterker nog, zelfs de 4 ˚C niet.
Op dit moment stoot een gemiddelde nieuwbouwwoning in Nederland 320 kg CO2 per m2 bruto vloeroppervlak (BVO) uit. Het BVO is de optelsom van de vloeroppervlakte van alle bouwlagen. Om een bouwvergunning aan te vragen, zijn we verplicht deze berekening te maken. Op dit moment wordt er wetgeving gemaakt om de 320 kg te verlagen naar 45-50 kg CO2 per m2 BVO. Een groot verschil dus.
Dat betekent dat we op zoek moeten naar materialen die minder CO2 uitstoten. Biobased materialen zijn daar een goed voorbeeld van. Materialen gemaakt van hernieuwbare bronnen, zoals planten, bomen en andere organische stoffen noemen we biobased materialen. Biobased bouwmaterialen zijn over het algemeen milieuvriendelijker omdat ze minder energie en hulpbronnen vereisen om te produceren.
Een type materiaal dat iedereen wel kent is hout. Hout is duurzaam, relatief gemakkelijk verkrijgbaar en kan opnieuw worden aangeplant, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Een ander voorbeeld is bamboe. Bamboe is een snelgroeiende plant die sterk en buigzaam is. Het kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen in de bouw, zoals vloeren, wandbekleding en meubels. Bamboe is een duurzaam materiaal omdat het snel groeit en geen schadelijke chemicaliën nodig heeft om te groeien.
Binnen Wij Wonen hebben we een tijd geleden in Schoonhoven bij de bouw van appartementencomplex 10 lisdodde gebruikt als isolatiemateriaal. Daarnaast hebben we bij het project Swetterhage in Zoeterwoude olifantengras toegepast. We testen dus met verschillende materialen.
Met onze woonoplossing Wij Wonen, hebben de de ambitie om het aandeel biobased bouwmaterialen te verhogen. Om deze ambitie waar te maken, zijn we altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren.
Zo is het idee ontstaan om op grond waar we momenteel nog niet zijn begonnen met bouwen, vezels te telen en die te gebruiken als isolatiemateriaal. Recent zijn we tot een mooie proeftuin met boer Leen uit de Hoeksche Waard gekomen.
Neem contact op met Louise van de Worp,
Specialist Duurzaamheid & Milieu, Van Wijnen West.
26 september 2023
Binnen Van Wijnen kun je alle kanten op Daar weten Werkvoorbereider Kelly Evers en Trainee Bas Roelofs alles van. Beide…
Lees verder21 september 2023
Samen met wooncorporatie Woonopmaat, bewoners, de bewonerscommissie, stichting MET Heemskerk en kringloopwinkel RataPlan hebben we in het kader van een…
Lees verder18 september 2023
Op maandag 18 september vond een feestelijke opening met veel publiek plaats op het terrein van De Breehof. De openingshandeling…
Lees verder