Samen werken aan de toekomst van biobased materialen

Wonen

Puttershoek

13:40

17-10-2023

­­­Binnen Wij Wonen hebben we de ambitie om het aandeel biobased bouwmaterialen te verhogen. Belangrijk dus dat we de toepassing van deze materialen blijven doorontwikkelen. En dat kunnen we niet alleen. We zoeken de verbinding op en betrekken partners bij dit proces. Zo kunnen we onze visie op biobased materialen verbreden en een bijdrage leveren aan leefomgevingen zonder uiterste houdbaarheidsdatum. Wij-Wonen manager Michel Meijer vertelt hoe hij hiernaar kijkt.

Proactief aan de slag

“We vinden dat het anders moet, maar vooral dat het anders kan. Niet wachten op wet- en regelgeving, maar samen met verschillende partijen proactief aan de slag met een nieuwe manier van bouwen. Want onze ambitie verandert niet.”

“Het is een kwestie van samenwerken, testen en gewoon doen. Dit doen we samen met partijen die expertise hebben over welke gewassen je het best op een bep­aald stuk grond kunt verbouwen en hoe we die materialen terug kunnen laten komen in onze woonoplossingen. Zo geven we invulling aan onze ambitie. En als het een keer niet lukt, dan is dat een leer- en ontwikkelproces.”

Testen binnen onze woonoplossingen

“Binnen onze woonoplossingen zijn er verschillende mogelijkheden om te testen met biobased materialen maar ook met biodiversiteit en natuurinclusiviteit. Elke woonoplossing heeft zijn eigen kracht, ze vullen elkaar mooi aan. Het voordeel aan het testen binnen onze woonoplossingen is dat we het concept maar één keer goed uit hoeven te werken. Daarna kunnen we het in meerdere projecten direct toepassen. Natuurlijk heb je ook binnen de organisatie collega’s nodig die hierachter staan. Alleen samen kun je het verschil maken!”

Een proeftuin in Puttershoek

“In Puttershoek starten we over een aantal maanden met het nieuwbouwproject Heeren van Rustenburg fase 2. In deze fase is er onder andere gekozen voor onze woonoplossing Wij Wonen omdat deze goed aansluit bij de omgeving en de behoefte van de doelgroep. Samen met verschillende partners hebben we gekeken hoe we het aandeel biobased materialen in dit project kunnen verhogen. Zo zijn we tot een bijzondere proeftuin gekomen.”

Michel Meijer

Manager Wij Wonen

“Ik vind het onwijs mooi wat we bij de Heeren van Rustenburg doen en ik ben trots dat we daar als Wij Wonen een bijdrage aan kunnen leveren!”

“De bouwgrond wordt pas over een aantal maanden voorbelast en leent zich dus perfect voor het creëren van eigen grondstoffen. Met deze grondstoffen kunnen we biobased bouwmaterialen ontwikkelen en vervolgens toepassen in onze woonoplossingen. Fijn Wonen, Wij Wonen en Vrij Wonen versterken elkaar door innovatieve oplossingen te delen en waar mogelijk onderling toe te passen.”

Benieuwd naar de proeftuin? Volg het hier:

Innovatieve biobased bouwmaterialen

De verandering van het klimaat heeft grote gevolgen voor onze planeet en moeten we écht veranderen. Daar hebben bouwbedrijven een grote invloed op, Van Wijnen dus ook. Daarom pakken we onze verantwoordelijkheid en zoeken we naar nieuwe duurzame bouwmaterialen. 

Bouwen aan de toekomst met tarwe

In Puttershoek hebben we grond waar we pas eind december gaan voorbelasten. Tot die tijd laten we er tarwe groeien door boer Leen. Het is onze wens om de stengels van de tarwe te hakselen en te gebruiken als biobased isolatiemateriaal in woningen.

Oogsten van de tarwe

Na vier maanden groeien, oogstte boer Leen half augustus de 2 hectare tarwe. Samen met de verwerkers van de stro, onderzoeken we hoe we de tarwestengels het best kunnen inzetten als bouwmateriaal.

Samen werken aan de toekomst van biobased materialen

Om het aandeel biobased bouwmaterialen te verhogen is het belangrijk dat we de toepassing van deze materialen blijven doorontwikkelen. En dat kunnen we niet alleen. We zoeken de verbinding op en betrekken partners bij dit proces. Michel Meijer vertelt hoe hij hiernaar kijkt.

Samen werken aan een groene toekomst?


We zijn altijd op zoek naar nieuwe duurzame ideeën
die we kunnen toepassen binnen onze woonoplossingen. Heb je een idee of voorstel waarmee we samen kunnen werken aan een groenere toekomst?