Bouwen van scholen

De meerwaarde van functionele, gezonde en veilige onderwijshuisvesting wordt dagelijks door schoolmedewerkers en leerlingen ervaren. Wanneer je je thuis voelt op school kun je jezelf immers ontwikkelen en het maximale uit jezelf halen.

Door heel Nederland realiseren we onderwijshuisvesting. Van primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, middelbaar onderwijs, hoger onderwijs tot wetenschappelijk onderwijs. We bouwen nieuwe scholen, maar verbouwen, renoveren en breiden ze ook uit. Daarnaast transformeren we gebouwen tot onderwijshuisvesting. Ook voor meerjarig onderhoud ben je bij ons aan het juiste adres. Dit kan gaan om zowel preventief- als correctief- en storingsonderhoud.

We helpen graag bij het uitvoeren van jouw onderwijshuisvestingsplannen. We maken altijd een plan op maat bij de bouw of renovatie van een school. Want het bouwen van scholen is maatwerk. Daarbij zorgen we dat het primaire proces altijd kan doorgaan en de kwaliteit gebord wordt. Ook werken we graag mee aan duurzame ambities.

Plan op maat

Ieder schoolgebouw is uniek. De wensen van leerlingen, ouders en leraren zijn bij elke school anders. Daarom maken we altijd een plan op maat. Wanneer meerdere (maatschappelijke) functies in een een multifunctionele accommodatie (MFA) of Integraal kindcentrum (IKC) samenkomen, houden we natuurlijk rekening met specifieke eisen vanwege de verschillende functies in een gebouw.

Vaak gaat de planning van de bouwperiode uit van het in gebruik nemen van het schoolgebouw bij de start van een nieuw schooljaar. We denken altijd mee in mogelijkheden als er onvoorziene omstandigheden zijn die deze planning onder druk zetten. Of het nu gaat om het treffen van maatregelen of het aanbrengen van een fasering in het project. We doen er alles aan om gebouw tijdig in gebruik te laten nemen zodat het inhuizen van de school niet later dan gepland plaasvindt.

In het Friese dorp Tijnje realiseren we samen met vrijwilligers uit het dorp een nieuwe MFA, waar het hele dorp met veel plezier gebruik van kan maken. Onderwijs, sport en buurtvoorziening komen samen in het gebouw.

Doorgang primair proces

Tijdens de renovatie, verbouwing of revitalisatie van een school houden we er rekening mee dat de dagelijkse gang van zaken doorgaat. Hierover hebben we nauw contact met de betrokken partijen. Ook kijken we naar:

  • Bouwplaatsinrichting
  • Logistiek
  • Veiligheid
  • Fasering

Vaak bevinden scholen zich in een woonwijk. De veiligheid van de kinderen, omwonenden en passanten is belangrijk. Ook als we te maken hebben met een beperkt bouwterrein. We nemen maatregelen ten aanzien van de bouwplaatsinrichting en bouwlogistiek. Daarnaast houden we rekening met verkeersdoorstroming en verkeerssituaties zodat de veiligheid van leerlingen, ouders en leerkrachten rondom de bouwplaats worden geborgd.

Duurzame scholen

Het is belangrijk dat schoolgebouwen toekomstbestendig zijn. Denk aan een duurzame exploitatie van de school, maar ook aan huisvesting met een laag energieverbruik en waar het binnenklimaat aangenomen is. We hebben ervaring met het realiseren van scholen die voldoen aan duurzame eisen zoals Frisse scholen klasse B, BENG, energieneutraal, gasloos en onderhoudsarm.

Duurzaam en circulair inkopen en bouwen is belangrijk. Waar materialen vroeger de container ingingen en we bij de leveranciers nieuwe materialen bestelden, kijken we nu naar het ‘oogsten’ van materialen voor hergebruik en naar refurbished materialen die wij weer kunnen gebruiken. Daarmee gaan we verspilling van grondstoffen tegen. We zijn ons ervan bewust dat de (meeste) voorraad grondstoffen en materialen eindig is. We moeten dus – met de kennis en middelen die er nu zijn – op zoek naar toekomstbestendige oplossingen om te bouwen.

In Eindhoven realiseerden we het Atlas-gebouw voor de TU/e. Het project won de internationale BREEAM-award voor het meest duurzame onderwijsgebouw.

In Zutphen en Arnhem realiseerden we diverse Frisse scholen en in Drachten bouwden we een volledig houten schoolgebouw voor Firda.

Nieuwbouw, renovatie en uitbreiding van onderwijshuisvesting

Benieuwd naar onze ervaring? Hieronder tref je een greep uit onze referenties aan.

Voorbeelden van nieuwbouw scholen

Nieuwbouw Zuyderzee Lyceum

In Lemmer bouwt Van Wijnen Gorredijk aan de nieuwbouw van het Zuyderzee Lyceum. Het Zuyderzee Lyceum is een openbare school…

Lees verder

Nieuw universiteitsgebouw Campus Spui Den Haag

Een gebouw een nieuw leven geven, maar wel in het oude jasje houden. Zo maken we optimaal gebruik van de bestaande bouw.

Lees verder

Nieuwbouw IKC De Tjalk Lelystad

Nieuwbouw IKC De Tjalk Voor de gemeente Lelystad mag Van Wijnen de nieuwbouw van het Integraal Kind Centrum (IKC) De…

Lees verder

Transformatie Zandkasteel Amsterdam

In Amsterdam Zuidoost renoveerden en transformeerden we het Zandkasteel. Drie torens van het voormalig ING-kantoor en gemeentelijke monument in Amsterdam transformeerden we tot schoolgebouw voor de Amsterdam International Community School South East (AICS South East).

De functie van dit gebouw is op een circulaire en duurzame manier veranderd. Veel van het casco en de buitengevel is in staat gebleven. Ook onderdelen uit de inventaris kregen een nieuwe bestemming. Hierdoor waren er weinig extra materialen nodig.

Voorbeelden van scholen die werden gerenoveerd en vernieuwd

Renovatie school aan de Alexanderstraat in Arnhem voor Rijn IJssel

Van verouderd schoolpand naar een frisse school voor het vavo Aan de westkant van Arnhem, aan de Alexanderstraat, is het…

Lees verder

Renovatie basisschool het Stroomdal Zuidlaren

Alle vierkante meters van een bestaande basisschool zo goed mogelijk benutten In de wijk Westlaren in Zuidlaren stond tot vorig…

Lees verder

De Galvanischool in een nieuw jasje

Nog beter en eigentijdser onderwijs geven. Dat is de visie die de Galvanischool heeft bij de renovatie en deels nieuwbouw van de school. Het gebouw uit 1898 was toe aan een deels nieuw jasje en een flinke opknapbeurt.

Lees verder

Heeft u een huisvestingsvraagstuk voor onderwijsgebouwen? Neem contact op met Arnoud Gils