Ontwikkeling en nieuwbouw Woonpark Diepstroeten in Assen

Wonen

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Assen

Drenthe

Groningen

Totale ontwikkeling in jaren
10
Start bouw
2013
Aantal woningen
411
Opdrachtgever
Eigen ontwikkeling
Woonoplossing
Fijn Wonen Vrij Wonen

Woonpark Diepstroeten: jong maar volgroeid

Op het voormalige terrein van zorginstelling Vanboeijen ontwikkelden en realiseerden wij 411 toekomstbestendige woningen in verschillende typen en prijssegmenten. De vormgeving en de identiteit van het woningbouwplan zijn gebaseerd op de natuurlijke en landschappelijke waarden van het plangebied. De totale ontwikkeling duurde circa tien jaar.

Een bijzondere woonwijk, dat is Woonpark Diepstroeten in Assen. De wijk en de woningen zijn nieuw, toch krijg je het gevoel alsof je in een authentiek Drents dorp woont. De bestaande, groene omgeving en rijke geschiedenis, vormden de basis voor het ontwerp van Diepstroeten.

Een fijne, groene buurt voor iedereen

Al veel jonge starters, gezinnen, natuurliefhebbers en rustzoekers vonden hun thuis op Woonpark Diepstroeten in Assen. Zij kozen voor een ruime eengezinswoning of een statige twee-onder-een-kapwoning. Andere bewoners bouwden zelfs hun eigen huis. Of ze maakten zich op voor de toekomst in een comfortabele, levensloopgeschikte woning of appartement.

De wijk ligt aan de rand van Assen, omringd door het prachtige Drentsche Aa-landschap. Dat maakt Woonpark Diepstroeten bij uitstek een fijne plek voor liefhebbers van natuur en rust.

Diepstroeten-rijwoningen
Steiger-diepstroeten

Droomhuis in het groen

Hoe ontwikkel je een nieuwe woonbuurt in een bestaande, groene omgeving? Over deze vraag boog buurtontwikkelaar Van Wijnen zich, samen met stedenbouwkundige Luc Bos, architect Bauke Tuinstra en de gemeente Assen. Deze nauwe samenwerking resulteert in een woonpark waar natuur, parkindeling en woningen prachtig op elkaar aansluiten.

Kiki Ongering

Buurtontwikkelaar Van Wijnen

“Vooral het groene karakter maakt deze woonwijk bijzonder. Van de oude eiken tot de witte paardenkastanjes en het karakteristieke doolhof. Hier wonen mensen op een plek met veel bestaand groen”.
Luc-Bos

Liefde vanaf het eerste moment

Het ontwerp van Diepstroeten als woonbuurt is geïnspireerd op de natuurlijke groei van Drentse esdorpen in de omgeving met hun fraaie buurteigenschappen en kenmerkende landschap. In zijn Verhaal van Diepstroeten maakt stedenbouwkundige Luc Bos een voorstelling van wat de geschiedenis van het Woonpark had kunnen zijn. Hoe de mens en de natuur ervoor zorgden dat een leeg veengebied kon opbloeien tot een prachtig, groen park om in te wonen. Deze fictieve geschiedenis is de grondslag voor het ontwerp en de ontwikkeling van Woonpark Diepstroeten.  

Een Drents sprookje

Een Drents sprookje, zo zou je de totstandkoming van Diepstroeten kunnen noemen. Het verhaal van stedenbouwkundige Luc Bos diende als inspiratie voor de wijk en de woningen die we hebben ontworpen,’ vertelt architect Bauke Tuinstra van TWA Architecten.

‘Elk gebied op Woonpark Diepstroeten heeft zijn eigen sfeer, passend bij de verschillende tijdsperioden uit het verhaal. Daardoor zie je heel mooi dat de wijk niet in een keer is neergezet, maar op natuurlijke wijze is gegroeid. Zo heb je schilderachtige, smalle straatjes met dorpse cottages, een landelijk gebied met boerderijwoningen en een brink en lanen met imposante huizen. Ook elke woning heeft een eigen stijl door bijzondere toevoegingen als raamluiken, gootklossen of een kruispatroon in het gevelmetselwerk. Door het toevoegen van een incidentele topgevel of het toepassen van kappen met wolfseind ontstaat er nog meer diversiteit in het straatbeeld.’

Bauke-Tuinstra

Nieuwbouw Woonpark Diepstroeten Assen

De ruim vierhonderd woningen die Woonpark Diepstroeten nu telt, zijn nu allemaal gebouwd. Afgezien van de vrije kavels zijn alle woningen gebouwd door Van Wijnen Groningen en Fijn Wonen. Inmiddels kent Diepstroeten een grote woningvariatie: er wonen mensen in een comfortabele rijwoning, een ruime twee-onder-een-kapwoning, een levensloopgeschikte woning of zelfs in een vrijstaand huis dat ze zelf hebben ontworpen. De laatste fase van Woonpark Diepstroeten is een majestueus appartementengebouw op een prominente plek in de wijk: het Slot van Diepstroeten. Het Slot van Diepstroeten ziet eruit als een middeleeuws kasteel. Of als een 19e-eeuws landhuis, het is maar vanuit welke hoek je kijkt. Van buiten heeft Het Slot een historische uitstraling, maar van binnen voldoen de appartementen aan de modernste eisen voor comfort en gemak. 

Kiki Ongering: ‘Het is mooi om te zien dat Woonpark Diepstroeten helemaal klaar is. Na jaren van intensieve samenwerking is het park voltooid. De ontwikkeling van Woonpark Diepstroeten kent alleen maar winnaars. De bewoners wonen met veel plezier in een prachtige groene omgeving. Daarnaast is de gemeente een fantastische nieuwe woonwijk rijker. Daar zijn we ontzettend trots op.’

appartementen-diepstroeten
diepstroeten-appartementen

Trudy Zwiers

Bewoner Het Slot van Diepstroeten

‘De buitenkant vind ik zo apart, het is echt een kasteel. Je ziet zo’n ontwerp bijna nergens. Van binnen zijn de appartementen heel comfortabel en ruim. Gelukkig was er nog één appartement beschikbaar. Door het kopen van dit allerlaatste appartement, ben ik zelfs de hekkensluiter van heel Woonpark Diepstroeten. Echt heel bijzonder.’

Nieuws

Meer weten over de ontwikkeling en nieuwbouw van Woonpark Diepstroeten in Assen? Ontdek hieronder de laatste nieuwsitems over deze buurtontwikkeling.

Samen met de buurt aan de slag met biodiversiteit

Woonpark Diepstroeten in Assen is klaar! Op vrijdag 24 november was er een feestelijk moment om samen met kinderen uit…

Lees verder

Feestelijke oplevering Het Slot van Diepstroeten Assen

Op donderdag 12 mei werden de bewoners van Het Slot van Diepstroeten uitgenodigd voor een feestelijke oplevering van hun appartementengebouw…

Lees verder

Start bouw Het Slot van Diepstroeten

Woonpark Diepstroeten in Assen nadert voltooiing. In bijna zeven jaar tijd is Diepstroeten gegroeid naar een volwaardige woonwijk met meer…

Lees verder

Kom je buurten?

Jan Theo van der Beek, buurtontwikkelaar bij Van Wijnen, laat je graag zien hoe we de ontwikkeling en nieuwbouw van Woonpark Diepstroeten in Assen hebben aangepakt en gaat graag met jou in gesprek over de juiste aanpak voor jouw ontwikkelingsuitdagingen.